Суд Ірану почав слухання у справі збиття українського літака МАУ

09:44, 22.11.2021
Суд Ірану почав слухання у справі збиття українського літака МАУ

У суді Канади визнали, що збиття літака МАУ в Ірані було терористичним актом.

В іранському військовому суді 21 листопада почалися слухання у справі про збиття у 2020 році іранськими військовими українського пасажирського літака МАУ. 

 

Як інформує УМ, про це повідомило інформаційне агентство IRNA та агентство АР.

 

У повідомленні йдеться, що на засіданні були присутні десять військовослужбовців – підозрюваних "різних рангів", а також сім'ї потерпілих та їхні адвокати.

 

У повідомленні цитується суддя, який висловив сподівання, що суд винесе "точний, швидкий і серйозний" вирок, що ґрунтується на "розумній, справедливій, прозорій, чіткій і суворій" процедурі.

 

Суд заслухав заяви адвокатів сімей потерпілих. У повідомленні йдеться про те, що проведення наступного засідання буде оголошено після додаткових розслідувань.

 

Недільне засідання стало першим слуханням після збиття літака, яке сталося майже 22 місяці тому.

 

У квітні прокурор заявив, що у цій справі було пред'явлено звинувачення десяти посадовцям. Це сталося за місяць після того, як Іран зіткнувся з різкою міжнародною критикою за публікацію остаточного звіту, в якому забиття літака пояснили людською помилкою, але не називали винних.

 

У січні 2020 року, після трьох днів заперечень перед значним числом доказів, Іран нарешті визнав, що його воєнізована Революційна гвардія помилково збила український літак двома ракетами класу "земля-повітря".

 

Як повідомляла УМ, Україна, Афганістан, Великобританія, Канада і Швеція зробили заяву в річницю збиття рейсу PS752 української авіакомпанії МАУ під Тегераном.