Працівники пенітенціарного закладу відмовились привезти Саакашвілі до суду

10:48, 15.11.2021
Працівники пенітенціарного закладу відмовились привезти Саакашвілі до суду

Саакашвілі грузинська влада ніяк не може "доправити" в суд. (Фото: скріншот з відео)

Грузинські тюремники вкотре відмовилася доставити до суду на засідання експрезидента Міхеїла Саакашвілі.

 

Як інформує УМ, про це 15 листопада повідомила Грузия Online.

 

Як зазначається, спеціальна пенітенціарна служба Грузії поширила заяву у зв'язку з транспортуванням Міхеїла Саакашвілі до суду, в якому йдеться про те, що на даному етапі він припинив значну частину свого лікування і його присутність на судовому процесі становить додатковий ризик для його здоров'я.

 

За їхніми словами, у разі ухвалення відповідного рішення Спеціальна пенітенціарна служба забезпечить дистанційну участь Саакашвілі у судовому засіданні, а також можливість проведення судового засідання у лікувальній установі для обвинувачених та засуджених №18.

 

Як повідомлялося, 15 листопада у Тбіліському міському суді пройде слухання щодо ще однієї справи експрезидента Грузії Саакашвілі. Засідання у "справі про піджаки" було призначено раніше на 9:00 за київським часом.

 

За словами адвоката Бекі Басілая, ув'язнений Саакашвілі хоче бути присутнім на процесі, незважаючи на проблеми зі здоров'ям, викликані 45-денним голодуванням.

 

Слідство у справі про піджаки триває вже майже вісім років. Справа кваліфікована за статтею 182 КК Грузії, яка стосується розтрати бюджетних коштів у великих розмірах та передбачає позбавлення волі від 7 до 11 років.

 

Йдеться про розтрату понад 8,8 мільйона ларі ($2,7 млн) у період з вересня 2009 року до лютого 2013 року. Як стверджує прокуратура, ця сума передбачає оплату витрат Саакашвілі на відпочинок у фешенебельних готелях та курортах, візити до косметологічних клінік та придбання одягу. У списку фігурують придбані у Лондоні сім піджаків і кашемірове спортивне пальто на суму 28,6 тисячі доларів, а також два костюми ручної роботи на суму 4,6 тисячі доларів.

 

Міхеїл Саакашвілі заявляв про абсурдність обвинувачень. Експрезидент Грузії говорив, що уряд «Грузинської мрії» завів цю справу лише для того, щоб підірвати його імідж борця з корупцією.

 

Нагадаємо, що 1 жовтня Саакашвілі затримали у Грузії, де проти нього порушено низку кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування, назвавши себе політв'язнем.

 

8 листопада Саакашвілі перевели до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі з в'язниці у Руставі. У переданому адвокатам листі політик повідомив, що під час переведення його «тягнули по землі, тягали за волосся та кілька разів ударили по шиї».

 

МЗС України закликало перевести Саакашвілі до цивільної медустанови.

 

11 листопада Спеціальна пенітенціарна служба при Міністерстві юстиції Грузії поширила відеокадри переведення експрезидента Міхеїла Саакашвілі до тюремної лікарні, на яких видно, як його туди заносять, тримаючи за руки та ноги.

 

Після публікації кадрів посла Грузії у Києві Георгія Закарашвілі вдруге було викликаноу у МЗС України. Київ заявив про неприпустимість застосування фізичної сили та необхідність гідного поводження з Міхеїлом Саакашвілі, який є українським громадянином.

 

Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Грузії Іраклі Гарібашвілі висловив прохання розглянути можливість допуску до колишнього президента Грузії українських лікарів, у чому йому було відмовлено.

 

Як повідомляла УМ, Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Грузії Іраклі Гарібашвілі. Глава держави порушив питання забезпечення прав громадянина України Міхеіла Саакашвілі та наголосив, що вони мають бути гарантовані повною мірою відповідно до норм міжнародного права.