Президент України просить Грузію допустити до Саакашвілі українських лікарів

09:58, 12.11.2021
Президент України просить Грузію допустити до Саакашвілі українських лікарів

Через голодування у Саакашвілі значно погіршилося здоров"я.

Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Грузії Іраклі Гарібашвілі. Глава держави порушив питання забезпечення прав громадянина України Міхеіла Саакашвілі та наголосив, що вони мають бути гарантовані повною мірою відповідно до норм міжнародного права.

 

Як інформує УМ, про це 12 листопада повідомила пресслужба ОП.

 

Зеленський окремо наголосив на неприпустимості застосування до Саакашвілі непропорційних заходів примусу та попросив надати його матері доступ до сина.

 

Також з огляду на стан здоров’я політика Зеленський попросив Грузію розглянути можливість допуску до Саакашвілі українських лікарів.

 

«Україна завжди захищає законні права та інтереси своїх громадян», — зазначив Володимир Зеленський.

 

Напередодні експрезидент Грузії Міхеіл Саакашвілі врахував заклики Європейського суду з прав людини та пообіцяв припинити голодування, якщо його переведуть до цивільної клініки.

 

Зазначимо, що Саакашвілі з 8 листопада перебуває у медичному закладі при установi виконання покарань № 18 міста Глдані. Однак цей заклад не відповідає рекомендаціям консиліуму лікарів і там немає необхідного медичного обладнання для реанімації Саакашвілі (якщо в цьому виникне потреба). Відтак адвокати політика і український омбудсман Людмила Денісова просять перевести його до приватної лікарні.

 

Саакашвілі, який є громадянином України та очолює виконавчий комітет Національної ради реформ, нелегально прибув до Грузії 29 вересня, а 1 жовтня був затриманий у Тбілісі. Він повернувся на батьківщину вперше за вісім років напередодні муніципальних виборів. У СІЗО Саакашвілі вже оголосив голодування, а президент країни заявила, що ніколи його не помилує. Консиліум лікарів у Грузії рекомендує госпіталізувати його.

 

В Грузії він проходить у п'яти кримінальних справах. Зокрема, в 2018 році його заочно засудили до шести років ув'язнення за нібито організацію нападу на ексдепутата парламенту Валерія Гелашвілі та причетність до вбивства банкіра Сандро Гиргвліані. Саакашвілі усі звинувачення на свою адресу називає сфальшованими.

 

Як повідомляла УМ, в Держдепі США закликають грузинський уряд гідно поводитися з колишнім президентом країни Міхеїлом Саакашвілі, який перебуває у в'язниці.