NASA перенесла повернення людини на місяць на 2025 рік

06:35, 12.11.2021
NASA перенесла повернення людини на місяць на 2025 рік

У NASA продовжать співпрацю з компанією SpaceX для здійснення польоту людини на Місяць. (facebook.com/NASAArtemis)

Американська космічна агенція НАСА вирішила перенести на рік перший за останні кілька десятиліть політ людини на Місяць.

 

Через проблеми з фінансуванням та судовими позовами місія «Артеміда-3» (Artemis-3) вирушить на супутник Землі у 2025, а не 2024, як планувалося раніше.

 

Експерти й раніше припускали, що НАСА не зможе виконати завдання щодо відправки людей на Місяць у 2024 році, але голова агентства Білл Нельсон офіційно підтвердив це лише зараз.

 

«NASA вважає своїм пріоритетом якнайшвидше і безпечніше повернення на Місяць. Однак з урахуванням недавніх судових позовів та інших чинників перша посадка людини за програмою «Артеміда» навряд чи відбудеться раніше 2025 року», - сказав Нельсон на пресконференції.

 

Судовий позов, про який говорить керівник NASA, подав Джефф Безос - засновник Amazon та компанії Blue Origin.

 

Він вимагав скасувати рішення американського космічного агентства про контракт на створення корабля для посадки на Місяць вартістю 2,9 млрд доларів з компанією SpaceX іншого мільярдера Ілона Маска.

 

Безос каже, що, за умовами тендеру, NASA мало доручити будівництво апарату не одній, а кільком компаніям - при цьому Blue Origin розробив власний проєкт місячного модуля разом з трьома іншими фірмами.

 

Проте ще важливішою причиною перенесення польоту "Артеміди" з екіпажем стало недостатнє фінансування програми конгресом США.