Головному охоронцю Януковича по «справі Майдану» оголошено підозру

10:41, 11.11.2021
Головному охоронцю Януковича по «справі Майдану» оголошено підозру

Злочини проти Майдану повинні бути покарані. (Фото: Синиця Олександр)

Про підозру у дезертирстві правоохоронці повідомили колишньому заступнику начальника Управління державної охорони України – начальнику Служби безпеки експрезидента Віктора Януковича.

 

Якінформує УМ, про це 11 листопада повідомили у пресслужбі Офісу генпрокурора.

 

Слідством з’ясовано, що у лютому 2014 року підозрюваний, на той час військовослужбовець вищого офіцерського складу, з метою переховування колишнього президента на території Російської Федерації, незаконно спільно з останнім перетнув державний кордон України.

 

При цьому колишній заступник керівника Управління державної охорони, діючи в інтересах експрезидента, для забезпечення його особистої безпеки вибув на територію РФ і до теперішнього часу не повернувся.

 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводять слідчі Державного бюро розслідувань.

 

Нагадаємо, що 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно засудив експрезидента Віктора Януковича до 13 років ув'язнення за державну зраду та пособництво у веденні агресивної війни.

 

Водночас Януковича визнали невинуватим за обвинуваченням у порушенні територіальної цілісності України.

 

Суд також постановив стягнути з Януковича на користь держави процесуальні витрати за проведення судових експертиз у сумі 98 561, 20 грн та залишити без зміни накладений у межах провадження арешт на майно.

 

Згідно з вироком суду, строк відбування покарання Януковичу буде відраховуватися з часу його затримання.

 

Захист Януковича подав апеляції на вирок у справі щодо держзради.

 

2 жовтня минулого року Апеляційний суд залишив без змін вирок Януковичу у справі про держзраду.

 

Як повідомляла УМ, слідчі ДБР та Офіс генпрокурора повідомили про зміну підозр та нові підозри девʼятьом членам організованої злочинної групи експрезидента України Віктора Януковича, які допомагали йому залишитись при владі, придушуючи протести на Майдані.