Перевірка COVID-сертифікатів не є розголошенням лікарської таємниці - МОЗ

11:16, 07.11.2021
Перевірка COVID-сертифікатів не є розголошенням лікарської таємниці - МОЗ

Правоохоронці під час перевірок можуть вимагати у громадян пред’явити COVID-сертифікат. (Фото Нацполіції)

Міністерство охорони здоров’я відреагувало на масові відео і публікації у соцмережах про те, що мовляв, перевірки COVID-сертифікатів чи довідок про вакцинацію у громадян є незаконними, оскільки тим самим нібито розголошується медична таємниця та порушуються права громадян.

 

У МОЗ це заперечують, оскільки медична таємниця містить звернення до лікаря чи діагноз, а в документах про вакцинацію жодних таких відомостей немає.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідні роз’яснення опубліковано на сайті МОЗ України.

 

Дехто навіть сперечається із правоохоронцями, екіпажем транспорту чи співробітниками громадських закладів з приводу вимоги пред’явити документ про вакцинацію.

 

Втім, у міністерстві зазначають, що правоохоронці під час перевірок дотримання карантинних правил можуть вимагати у громадян пред’явити COVID-сертифікат, не порушуючи при цьому закон.

 

«Відповідно до статті 39-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні.  Тобто медична таємниця містить звернення до лікаря чи діагноз, а в документах про вакцинацію цих жодних відомостей немає», - йдеться у повідомленні.

 

У МОЗ наголошують, що норма про наявність документа про вакцинацію не поширюється на відвідування банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на будь-якому рівні епіднебезпеки. Тобто у вказаних закладах ніхто не може перевіряти у відвідувачів наявність документа про щеплення.

 

Водночас, чинні карантинні норми передбачають, що на «червоному» рівні епіднебезпеки працювати можуть лише ті громадські заклади, де 100% персоналу та відвідувачів вакциновані або мають негативний тест на COVID-19.

 

Тобто у вказаних закладах вже йдеться про можливість перевірки документа про щеплення або негативного тесту на COVID-19.

 

Як повідомляла «УМ», український актор Андрій Федінчик поглузував з новин про смертність від коронавірусу: він ліг у труну ще й вилаявся на адресу хвороби.