Прокуратура АР Крим розслідує екологічні злочини окупантів на півострові

10:30, 07.11.2021
Прокуратура АР Крим розслідує екологічні злочини окупантів на півострові

В отриманні інформації про дії окупантів Криму прокуратурі допомагає Державне космічне агентство (facebook.com/prok.arkrym)

Слідчі Прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя розслідують 20 епізодів порушення законодавства у сфері охорони навколишнього середовища на території тимчасово окупованого Кримського півострова.

 

Як передає Україна молода, про це йшлося під час онлайн-дискусії «Як притягти до відповідальності тих, хто нищить довкілля в окупованому Криму», трансляція якої велася Українським кризовим медіацентром у Facebook.

 

Зокрема, начальник управління нагляду за додержанням законів прокуратури АР Крим та міста Севастополя Сергій Турчин повідомив, що сред іншого прокуратура розглядає справу захоплення Чорноморнафтогазу та здійснення незаконного видобутку корисних копалин із континентального шельфу на території Чорного моря.

 

За його словами, для отримання доказової бази даних злочинів прокурорами проводяться такі заходи як щоденний моніторинг інформації, доступної в Інтернеті, відпрацювання фактів, що надходять з державних структур, наприклад, Представництва президента України в Криму, від громадських організацій та інших джерел.

 

Пан Турчин зазначив, що за кожним фактом порушення екологічного законодавства в окупованому Криму робляться відповідні висновки.

 

Зокрема, злочинні дії кваліфікуються за статтями від 236 (порушення правил екологічної безпеки) до 240 (порушення правил охорони або використання надр) КК України. Відпрацьовуються факти за ст. 241 (Забруднення атмосферного повітря) та інших статей КК.

 

"Наразі слідство має лише одну проблему в ході розслідування та отримання доказів скоєння злочинів - відсутність доступу до місця події", - зазначив він.

 

В отриманні інформації прокуратурі допомагає Державне космічне агентство, яке має можливість відстежити, наприклад, видобуток корисних копалин у Балаклавському рудоуправлінні відкритим способом.

 

Великою підмогою у розслідуваннях Турчин назвав створену у квітні цього року міжвідомчу робочу групу, до якої входять представники органів влади, громадських організацій та правоохоронних структур.

 

"За допомогою експертів ми намагаємося визначити збитки, заподіяні внаслідок злочинних діянь", - сказав представник прокуратури АР Крим.

 

Як повідомляла «УМ», в Україні створили Інтернет-портал «Віртуальний музей російської агресії», який містить: свідчення очевидців, архівні та усноісторичні джерела, інформацію ЗМІ, рішення та резолюції міжнародних організацій. Він дозволяє дослідити перебіг подій та наслідки російської агресії в окремих містах і селах.