Позов Януковича до України почав розглядати Європейський суд з прав людини

15:31, 02.11.2021
Позов Януковича до України почав розглядати Європейський суд з прав людини

"Обіжений" Янукович у позові проти України покладає всі надії на Європейський суд.

Європейський суд з прав людини 2 листопада почав розглядати позов проти України від експрезидента Віктора Януковича.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у заяві суду від 2 листопада.

 

Янукович заявляє про те, що українська влада:

 

не провела ефективного розслідування замахів на нього, про які 26 січня 2015 року його адвокат повідомив Генеральну прокуратуру;

на тривалість порушених проти нього кримінальних проваджень (заявник стверджує, що в період з 22 лютого 2014 року до 10 жовтня 2014 року проти нього було порушено 8 кримінальних справ, усі з яких перебувають на стадії попереднього розслідування).

 

Також Янукович заявляє, що українські суди не є ні незалежними, ні неупередженими, і що судовий розгляд, проведений за його відсутності, не був справедливим. Крім цього, він заявляє, що «засуджувальні» заяви державних чиновників підривають презумпцію невинності.

 

Нагадаємо, що 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни і засудив його до 13 років позбавлення волі заочно.

 

Як повідомляла УМ, «гроші Януковича» вперше повернулися зі США в бюджет України: загалом йшлося про 1,5 млрд дол., які «належали» так званій «сім'ї» — оточенню колишнього президента-втікача, котрий нині переховується від правосуддя на території Росії.