У РФ засудили чотирьох кримських татар до 12-17 років колонії

13:27, 29.10.2021
У РФ засудили чотирьох кримських татар до 12-17 років колонії

Від 12 до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму РФ отримали чотири кримсько-татарські активісти..

Чотирьом учасникам «третьої бахчисарайської групи» російський суд призначив від 12 до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

 

Як інформує УМ, про це 29 жовтня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомляє в Телеграмі.

 

«56 років позбавлення волі на чотирьох! Такий незаконний вирок ухвалив Південний окружний військовий суд в Ростові-на Дону стосовно учасників так званої «третьої бахчисарайської групи», звинувативши їх за статтею 205.5 Кримінального кодексу Росії (організація та участь у діяльності терористичної організації)», - зазначила вона.

 

Сейтумер Сейтумеров отримав 17 років покарання, Осман Сейтумеров - 14 років, Рустем Сейтмеметов - 13 років, Амет Сулейманов -12 років у колонії суворого режиму.

 

«Російські прокурори домоглися незаконного ув’язнення кримських татар за злочин, який вони не скоювали. Вражає нікчемність і надуманість «доказів», наведених російським обвинуваченням. Усі вони зводилися до показань двох таємних свідків ФСБ, які постійно плуталися у своїх свідченнях», - зауважила Денісова.

 

Як наголосила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, через «цинізм та брехню» з боку Російської Федерації кримські родини залишились без годувальників, а одна з них - одразу без трьох: Осман Сейтумеров і Сейтумер Сейтумеров – рідні брати, Рустем Сейтмеметов – їхній дядько по материнській лінії.

 

«Амет Сулейманов — людина з інвалідністю, потребує регулярного медичного догляду, оскільки має серйозні проблеми із серцем. Для нього 12 років колонії суворого режиму рівнозначно смерті», - відзначила вона.

 

Денісова засудила незаконний вирок стосовно громадян України.

 

«Здійснюючи судилища над кримськими татарами та іншими незаконно утримуваними українцями, країна-окупант РФ порушує норми міжнародного права, Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та Загальну декларацію прав людини», - підкреслила вона.

 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини закликала представників міжнародних місій, правозахисних організацій та дипломатичного корпусу змусити Росію припинити безпідставні затримання та судилища над незаконно ув’язненими громадянами України та повернути їх на батьківщину.

 

Нагадаємо, що 11 березня 2020 року в Бахчисараї пройшли обшуки в будинках кримських татар: Енвера Мустафаєва, Амета Сулейманова, братів Сейтумера і Османа Сейтумерова і їхнього дядька Рустема Сейтмеметова.

 

Мустафаєва після опитування відпустили. Решті (третя бахчисарайська група) інкримінують частину другу статті 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації).

 

У вересні Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулась до міжнародних правозахисних організацій та місій із закликом застосувати всі наявні важелі впливу на Російську Федерацію, аби країна-окупант припинила терор стосовно кримських татар.

 

Як повідомляла УМ, Уповноважена Верховної Ради України з питань людини Людмила Денісова навістила в СІЗО у грузинському місті Руставі громадянина України та колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі, який голодує з 1 жовтня.