Готель «Салют» у Києві НБУ відсудив у олігарха

10:23, 27.10.2021
Готель «Салют» у Києві НБУ відсудив у олігарха

Готель "Салют" розташований у центрі Києва й є ласим "шматком" для бізнесменів.

Позов Національного банку про звернення стягнення на будівлю готелю "Салют" шляхом її продажу на торгах столичний суд задовольнив.

 

Як інформує УМ, відповідне рішення ухвалив Господарський суд Києва, повідомила пресслужба регулятора.

 

В Нацбанку нагадали, що ПрАТ "Готель "Салют" є майновим поручителем за зобов’язаннями "Банку "Фінанси та Кредит" перед Національним банком за кредитами рефінансування.

 

Йдеться про нежитлову будівлю готелю "Салют" загальною площею 12 255 кв. м, яка розташована у Києві по вул. Мазепи Івана, 11-Б і належить ПрАТ. Заставна вартість нерухомого майна – 480,87 млн грн (відповідно до договору іпотеки).

 

У 2008 році ПрАТ "Готель "Салют" уклало із Національним банком договір іпотеки у забезпечення виконання зобов’язань за наданими банку "Фінанси та Кредит" кредитами рефінансування. Таким чином, "Готель "Салют" взяв на себе майнові зобов’язання з погашення банком кредитів рефінансування за рахунок майна.

 

Оскільки банк не виконував кредитні зобов’язання, у листопаді 2016 року НБУ звернувся до суду з метою звернення стягнення на майно в судовому порядку. Однак судові процеси затягнулися на 5 років.

 

Господарський суд міста Києва в межах справи про банкрутство ПрАТ "Готель "Салют" визнав вимоги Національного банку на 4,1 млрд грн як забезпечені заставою майна боржника.

 

Нагадуємо, що на початку серпня 2019 року Державне бюро розслідувань оголосило про підозру двом топ-менеджерам банку "Фінанси та кредит" у справі про розтрату 2,5 млрд грн коштів, повідомивши, що в розслідуванні фігурує колишній народний депутат.

 

Наприкінці вересня 2019 року слідчі ДБР заочно вручили підозру екс-нардепу Костянтину Жеваго у цій справі.

 

За інформацією ДБР, у липні 2021 року Інтерпол оголосив Жеваго у міжнародний розшук.

 

У прес-службі бізнесмена звинувачення заперечують, повідомивши, що зараз він перебуває за кордоном на лікуванні.

 

Як повідомляла УМ, свого часу Шевченківський районний суд Києва 1 жовтня ухвалив рішення щодо стягнення з екс-власника банку "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго 1,539 млрд гривень на користь Нацбанку в рахунок погашення заборгованості банку за наданими раніше кредитами рефінансування.