В Україні хочуть запровадити єдиний реєстр зброї

15:14, 26.10.2021
В Україні хочуть запровадити єдиний реєстр зброї

Під час наради силовиків в Офісі генпрокурора. (Фото МВС)

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський зазначив, що пріоритетним питанням для нього є створення повноцінного реєстру зброї, і запевнив, що такий буде створений найближчим часом.

 

Як інформує УМ, про це заявив Монастирський під час наради 26 жовтня в Офісі генпрокурора, передає МВС.

 

«Поставив завдання, щоб до кінця цього року, максимум початку наступного, в Україні запрацював повноцінний реєстр зброї, який, на жаль, не був створений за 30 років Незалежності», - сказав, зокрема, міністр.

 

Також міністр висловив надію, що до кінця року «хоча б у першому читанні проголосують за закон про обіг зброї, і далі можна рухатись до прийняття у другому читанні».

 

У свою чергу голова Національної поліції України Ігор Клименко зауважив, що для поліції стало додатковим викликом те, що ділки почали використовувати пошту для переправлення зброї. "Люди безперешкодно пересилають як боєприпаси, так і запчастини до зброї", - зазначив він.

 

Однак, голова НПУ стверджкє, що за 9 місяців було зареєстровано правопорушень, які пов’язані з торгівлею зброї, на 24 відсотки менше, ніж за аналогічний період.

 

У 83 відсотках кримінальних проваджень особи отримали повідомлення про підозру. Завершено розслідування та надіслано до суду з обвинувальним актом майже 2 тисячі таких фактів. У результаті, відзначив Клименко, до кримінальної відповідальності притягуються 2 800 правопорушників цієї категорії. З них взято під варту 300 осіб. Щодо більш як 230 обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

 

За словами Клименка, проблеми є також у збуті озброєння військовослужбовцями: події на сході штовхають військовослужбовців на те, щоб вивозити зброю та боєприпаси в мирне життя і потрібно цьому протидіяти.

 

Клименко навів цифри: за 9 місяців задокументовано понад 120 фактів вилучення з незаконного обігу зброї та боєприпасів у діючих військових та колишніх учасників бойових дій.

 

Крім того, направлено до суду кримінальні провадження щодо 11 організованих злочинних груп, причетних до незаконного обігу зброї.

 

Як повідомляла УМ, до питання легалізації цивільної вогнепальної зброї в Україні законодавці звертаються не вперше, адже до Верховної Ради неодноразово надходили законопроєкти, однак жоден з них так і не був ухвалений.