День ООН відзначають у світі 24 жовтня: 76 років тому набув чинності Статут організації

10:20, 24.10.2021
День ООН відзначають у світі 24 жовтня: 76 років тому набув чинності Статут організації

Система ООН складається з самої Організації Об'єднаних Націй та понад 30 пов'язаних з нею організацій. (facebook.com/unitednations)

Світове співтовариство відзначає День Організації Об’єднаних Націй у неділю, 24 жовтня.

 

Саме цього дня, 76 років тому набув чинності Статут ООН, підписаний 26 червня 1945 року в Сан-Франциско.

 

Як нагадує Україна молода, серед 51 держави-засновниці ООН була й Україна.

 

День ООН — це день народження Організації Об’єднаних Націй. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН.

 

Нині членами ООН є 193 країни, і лише 2 країни (з визнаних у світі) – Святійший Престол і Палестина, не представлені в цій організації, проте вони мають статус країн-спостерігачів.

 

Головними органами ООН є Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Економічна і соціальна рада, Рада з Опіки, Міжнародний Суд і Секретаріат ООН. Система ООН складається з самої Організації Об'єднаних Націй та понад 30 пов'язаних з нею організацій, відомих як програми, фонди та спеціалізовані установи.

 

Статут Організації Об’єднаних Націй починається з легендарної фрази:

 

“Ми, народи Об’єднаних Націй, сповнені рішучості позбавити прийдешні покоління нещасть війни, яка двічі в нашому житті принесла людству невимовне горе, і знову утвердити віру в основні права людини, у гідність і цінність людської особистості, у рівноправність чоловіків та жінок і в рівність прав більших та малих націй, та створити умови, за яких можуть дотримуватися справедливість і повага до зобов’язань...”.

 

Як повідомляла "УМ", місяць тому в Нью-Йорку відбулася 76-та сесія Генеральної Асамблеї ООН.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

24 жовтня 1945 р., після того, як більшість держав-засновників ратифікували договір про створення всесвітнього органу, офіційно створено Організацію Об’єднаних Націй.

 

У 1971 р. Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, у якій вона рекомендувала державам-членам відзначати цей день як державне свято. За словами Генерального секретаря, в будь-якому куточку світу Організація Об’єднаних Націй є живим втіленням надії.