МЗС вважає шантажем заяву Путіна щодо додаткового газу через «Північний потік-2»

13:49, 22.10.2021
МЗС вважає шантажем заяву Путіна щодо додаткового газу через «Північний потік-2»

Під час зустрічі з Молдовським колегою у Києві. (Фото: Дмитро Кулеба, Твітер)

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України, назвав шантажем заяву російського президента Путіна стосовно можливого збільшення постачання газу через "Північний потік-2" у разі схвалення німецького регулятора.

 

Він зазначив, що Україна очікує від Німеччини чіткої позиції з цього питання.

 

Як інформує УМ, про це 22 жовтня заявив Кулеба під час спільної прес-конференції з главою МЗС Молдови Ніком Попеску.

 

«Це - шантаж, це використання газу як зброї у міжнародних відносинах. У спільній заяві США та Німеччини з приводу "Північного потоку-2" зазначено наступне: якщо Росія почне використовувати газ як зброю у міжнародних стосунках, Німеччина почне вживати заходи у відповідь. Це вже відбувається, і ми очікуємо на чітку позицію Німеччини з цього приводу», - зазначив, зокрема, міністр.

 

За його словами, позиція України щодо сертифікації і запуску "Північного потоку-2" залишається незмінною та нагадав, що НАК "Нафтогаз" та оператор ГТС хочуть долучитись до процесу сертифікації газогону.

 

«Ми очікуємо на позитивне рішення. Безумовно, ми чули запевнення ЄС, що до "Північного потоку-2" буде застосовано третій енергетичний пакет. Всі ці елементи повинні надіслати Росії чіткий сигнал, що російський шантаж газом не просто є неприпустимим, а завжди отримуватиме відсіч об’єднаної Європи», - додав Кулеба.

 

Нагадаємо, що нещодавно президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія може збільшити поставки газу до Європи лише через "Північний потік-2", а німецький регулятор може надати на це дозвіл.

 

Як повідомляла УМ, міністр закордонний справ України Дмитро Кулеба закликав поквапитися партнерів -  США і Німеччину і таки надати гарантії Україні у зв’язку з газопроводом «Північний потік-2».