Ексначальнику відділу міліції Києва в суді пред'явлено звинувачення за вбивства на Майдані

16:38, 20.10.2021
Ексначальнику відділу міліції Києва в суді пред'явлено звинувачення за вбивства на Майдані

Ексзаступник начальника відділу забезпечення масових заходів управління громадської безпеки столичного управління МВС Юрій Спаських.

У суді прокуратура оголосила обвинувальний акт ексзаступнику начальника відділу забезпечення масових заходів управління громадської безпеки столичного управління МВС Юрію Спаських у перевищенні повноважень під час розгону протестувальників та організації вбивств під час Євромайдану.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у столичному суді.

 

«Спаських... дав незаконний наказ... "Беркуту"... про відтискування громадян, які реалізовували своє право на мирні збори... з вулиці Інститутської. Виконуючи наказ... співробітники спецпідрозділу застосували грубу силу і спецзасоби... 12 учасникам акції було заподіяні тілесних ушкоджень.

 

Таким чином, Спаських обвинувачують у скоєнні умисних дій, які явно виходять за межі службових повноважень і супроводжувалися насильством», - було представником прокуратури під час засідання суду.

 

Також, за словами прокурора, 18 лютого 2014 року Спаських разом із керівництвом міліції «організував вчинення співробітниками правоохоронних органів умисного вбивства двох і більше осіб... на Кріпосному провулку в Києві».

 

Спаських, якого тримають під арештом з вересня 2021 року після затримання на території України, брав участь у засіданні в режимі відеоконференції. Відповідаючи на запитання суду, він сказав, що обвинувачення не визнає, також не визнає цивільних позовів, що пред'явлені у справі.

 

Наступне судове засідання з обвинувачення Спаських відбудеться 2 листопада.

 

Як повідомляла УМ, Шевченківський суд Києва вперше в історії вітчизняного правосуддя оголосив  реальний вирок колишнім беркутівцям у справах Євромайдану. Зокрема, двох колишніх працівників київського спецпідрозділу "Беркут" Віктора Ейсмонта та Володимира Мохоня було засуджено до трьох років позбавлення волі у справі про розгін Майдану 30 листопада 2013 року.