На участь у сертифікації Nord Stream 2 подав заявку Нафтогаз

17:24, 18.10.2021
На участь у сертифікації Nord Stream 2 подав заявку Нафтогаз

Перша нитка газопроводу "Північний потік-2" заповнена технічним газом і готова до роботи. (фото: martenscentre.eu)

НАК «Нафтогаз України» подав до німецького регулятора заявку на участь у процесі сертифікації газогону «Північний потік-2».

 

Як інформує УМ, про це 18 жовтня під час брифінгу заявив голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко

 

«Нафтогаз, як національна компанія, яка очолює боротьбу за енергетичну безпеку України, відстоює національні інтереси, подала заявку на участь у процесі сертифікації оператора "Північного потоку-2" перед німецьким регулятором», - сказав, зокрема, Вітренко.

 

За його словами, офіційною позицією компанії є те, що газогін не можна сертифікувати через невідповідність європейському законодавству. Зокрема, "Північний потік-2" контролюється постачальником газу, до нього не забезпечений доступ третіх осіб і він не відповідає принцину солідарності.

 

Зауважимо, що оператор будівництва Nord Stream 2 AG заявив, що перша нитка газопроводу "Північний потік-2" заповнена технічним газом і готова до роботи.

 

Російський газовий монополіст Газпром 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2".

 

Нагадаємо, що газопровід побудований з Росії до Німеччини в обхід України по дну Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром. Зараз газопровід очікує сертифікації з боку німецького регулятора.

 

Проти цього проєкту виступають Україна, Польща, країни Балтії і США. Уряди цих країн, а також впливова група депутатів Європейського парламенту вважають, що Росія вже зараз використовує газопровід "Північний потік-2" як гібридну енергетичну зброю як проти України, так і проти всього Євросоюзу.

 

Засновником компанії Nord Stream 2 AG є Gazprom international projects LLC, дочірня компанія ПАТ "Газпром".