День захисників і захисниць: військові звання посмертно присвоїли 47 прикордонникам

15:59, 14.10.2021
День захисників і захисниць: військові звання посмертно присвоїли 47 прикордонникам

Звання присвоєні полеглим прикордонникам за героїзм та мужність (facebook.com/DPSUkraine)

Голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко підписав наказ про присвоєння посмертно чергових військових звань 47 прикордонникам рядового, сержантського та старшинського складу.

 

Як інформує Україна молода, наказ підписано до Дня захисників та захисниць України у четвер.

 

Звання присвоєні за героїзм та мужність, проявлені під час виконання завдань із забезпечення захисту суверенітету та територіальної цілісності України, передає Державна прикордонна служба.

 

«У строю українських захисників і охоронці кордону, які першими зустрічають ворога на рубежі країни. За час війни з Росією прикордонники довели, що є гідними синами й доньками українського народу. Від початку бойових дій майже 23 тисячі прикордонників пройшли через горнило війни. Давайте завжди пам’ятати всіх, хто ціною власного життя відстояв наближення миру в Україні», - наголосив пан Дейнеко.

 

За його даними, серед прикордонників під час боїв з російським агресором загинуло 70 побратимів, а 5 - зникли безвісти.

 

«І ми не забуваємо відзначати кожного з наших Героїв. Низько вклоняюся перед родинами всіх загиблих охоронців кордону. Дякую кожному за професіоналізм, самовідданість та жертовність. Нехай прагнення відстоювати волю та незалежність і надалі буде невід’ємною рисою всіх захисників і захисниць України, а Пресвята Богородиця береже всіх нас та Україну під своїм Покровом!», - зазначив очільник прикордонного відомства.

 

Присвоєні звання буде вручено керівниками органів прикордонного відомства під час зустрічі з членами родин загиблих охоронців кордону.

 

Зазначається, що раніше діяла норма, яка дозволяла посмертно присвоювати військові звання лише офіцерам-прикордонникам.

 

Відповідно для присвоєння посмертно військових звань рядовим, сержантам і старшинам були внесені відповідні зміни у Положення про проходження громадянами України військової служби в Державній прикордонній службі України, яке затверджується Указом Президента України.

 

Як повідомляла «УМ», у четвер, 14 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України, День козацтва і День Запоріжжя.

 

Державне свято було започатковане 14 жовтня 2014 року президентським Указом з назвою "День захисника України".

 

Нещодавно, 14 липня 2021 року, Верховна Рада України перейменувала свято на День захисників і захисниць України.