У Києві пікетують посольство Грузії: «винуватець» - Саакашвілі

13:57, 13.10.2021
У Києві пікетують посольство Грузії: «винуватець» - Саакашвілі

Учасники акції біля грузинського посольства. (Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ)

Прихильники експрезидента Грузії, голови Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіла Саакашвілі пікетують грузинське посольство у Києві з вимогою його звільнення.

 

Як інформує УМ, понад сотня людей розгорнули біля будівлі посольства плакати з написами: «Free Saakashvili», «Свободу Міші», «Saakashvili is the prisoner of the Russian oligarch» та інші.

 

Кілька жінок принесли плакат із зображенням образу Святого Георгія Переможця. Вони пояснили, що така ідея виникла у них, «аби Міша переміг усю нечисть».

 

 

На акції майорять національні прапори України, Грузії, а також Азербайджану, чорно-червоний стяг і прапори партії "Рух нових сил Михайла Саакашвілі".

 

Пікетувальники також скандують гасла "Свободу Саакашвілі", "Волю Саакашвілі", "Свободу Міші".

 

Як пояснив координатор Київської міської організації політичної партії "Рух нових сил Михайла Саакашвілі" Андрій Подзега, нинішня акція направлена на те, щоб біля посольства передати грузинській владі вимоги звільнення експрезидента Грузії.

 

«Наші вимоги: негайне звільнення Михайла Саакашвілі з в'язниці, негайне надання можливості його вільного пересування, тому що він на сьогодні людина, яку політично переслідують, тож ми вимагаємо, щоб це політичне переслідування було припинене», - сказав він.

 

Водночас Подзега нагадав, що нині 14-ий день голодування Саакашвілі.

 

Кілька разів організатори акції наголосили, що пікет мирний. Рух бульваром Шевченка, де розташоване грузинське посольство, не обмежувався, учасників акції розташувалися на тротуарі та першій з трьох смуг руху автотранспорту.

 

Будівлю посольства охороняють кордоном представники Національної гвардії. Також на місці працюють поліцейські.

 

З посольства Грузії до пікетувальників ніхто не виходив.

 

Нагадаємо, що Міхеіл Саакашвілі вранці 1 жовтня розмістив відеоролик у Фейсбуці, в якому сказав, що перебуває в місті Батумі.

 

Увечері того ж дня голова уряду Грузії Іраклій Гарібашвілі оголосив, що експрезидента Саакашвілі затримали.

 

Саакашвілі оголосив голодування, заявивши, що вважає себе політичним в'язнем.

 

Саакашвілі очолював Грузію у 2008-2013 роках. Після поразки на виборах 2013 року залишив країну. Проти політика порушили низку кримінальних справ, за деякими з них його було заочно засуджено до ув'язнення.

 

У 2015 році він був позбавлений грузинського громадянства та майже шість років є громадянином України.

 

Президент Володимир Зеленський 7 травня 2020 року призначив Саакашвілі на посаду голови Виконавчого комітету Національної ради реформ України.