Теракт в Афганістані: за смерть півсотні людей відповідальна ІДІЛ

09:34, 09.10.2021
Теракт в Афганістані: за смерть півсотні людей відповідальна ІДІЛ

Дані щодо кількості жертв у місті Кундуз відрізняються у різних інформаційних джерелах. (Фото АР)

Терористичне угруповання "Ісламська держава" взяло відповідальність за організацію вибуху в шиїтській мечеті в афганському місті Кундуз у п'ятницю, 8 жовтня.

 

Теракт забрав життя щонайменше 46 людей, поранені 180 віруючих.

 

Про це інформує Україна молода з посиланням на світові ЗМІ в суботу вранці.

 

Як пише DW, в заяві, опублікованій на каналах терористичної організації в Telegram, стверджується, що смертник ІДІЛ підірвав себе серед вірян, які зібралися на молитву.

 

Всередині мечеті перебувало від 300 до 400 осіб.

 

Водночас дані щодо кількості жертв відрізняються у різних інформаційних джерелах. За різними оцінками, загинули від 43 до 55 осіб, ще понад 100 отримали поранення.

 

 

Директор з культури та інформації уряду "Талібану" в Кундузі Матіулла Рохані підтвердив AFP, що 46 людей загинули і 143 були поранені.

 

Тоді як AFP повідомляє про щонайменше 55 загиблих.

 

Лікар центральної лікарні Кундуза, який не хотів називати свого імені, сказав, що "наразі ми отримали 35 трупів та понад 50 поранених". Ще одна лікарня, якою керують "Лікарі без кордонів" (MSF), отримала тіла щонайменше 15 людей.

 

Вибух прогримів під час п'ятничної полуденної молитви, головної події мусульманського релігійного тижня. Тими, хто  молиться,  були хазарейці, які тривалий час страждали від подвійної дискримінації як етнічна меншина і як послідовники шиїтського ісламу в країні з переважанням сунітів.

 

Відповідальність за атаку взяла "ІДІЛ". 

 

Теракт, як зазначається, скоїв смертник – мусульманин-уйгур. Напад був спрямований як на шиїтів, так і на талібів через їх передбачувану готовність вигнати уйгурів з країни для задоволення вимог Китаю.

 

Як повідомляла "УМ", раніше кілька ударів по смертникам ІДІЛ у Афганістані нанесли військові США.