У США фармкомпанія Merck подала на схвалення пігулки проти COVІD-19

21:09, 07.10.2021

Американська компанія-виробник ліків Merck заявила, що передає на схвалення до регуляторного органу США препарат від коронавірусу молну­піравір.

 

Це перший противірусний препарат проти COVІD-19 у формі таблеток.

 

І він показав дуже обнадійливі проміжні результати в лікуванні хвороби. Зокрема, завдяки цим таблеткам ризик госпіталізації чи смерті пацієнтів із коронавірусом можна знизити вдвічі, повідомляє Бі-Бі-Сі.

 

Завдяки цим результатам зовнішні спостерігачі навіть попросили завершити випробовування раніше. У наступні два тижні розробники домагатимуться від регулятора у США схвалення вживання таблеток у невідкладних випадках.


Доктор Ентоні Фаучі, провідний радник президента Байдена з питань медицини, каже, що результати досліджень стали «дуже гарною звісткою».

 

Водночас він закликав бути обережними з висновками, поки дані розробників не перевірить американська Адміністрація з питань безпеки харчів i ліків.


Під час випробовувань ліки двічі на день давали пацієнтам із COVID-19. І на основі даних 775 пацієнтів, які взяли участь у дослідженні, було встановлено, що серед серед тих, хто приймав експериментальні ліки, ніхто не помер, а з пацієнтів, яким давали плацебо, двоє померли.

 

Також серед пацієнтів, які приймали експериментальні ліки, було госпіталізовано 7,3%, тоді як серед тих, хто приймав плацебо, шпиталізованих удвічі більше — 14,1%.


Ці ліки спочатку розробляли для лікування грипу. Принцип їхньої дії — вносити зміни в генетичний код вірусу, аби зупинити його поширення в організмі.

 

На відміну від більшості вакцин від коронавірусу, які атакують його протеїнові шипи, експериментальні таблетки цілять в ензими, що потрібні вірусу для розмноження. У Merck кажуть, що ці пігулки будуть так само ефективними проти нових штамів коронавірусу, які можуть з’явитися в майбутньому.

 

«Поява нових ліків для невакцинованих або тих, хто не має імунної відповіді на щеплення, є дуже важливою для завершення пандемії», — вважає Дарія Хазуда, віцепрезидентка Merck.

 

Для найбільшого ефекту молнупіравір важливо приймати з появою перших симптомів. Коли хвороба «у розпалі», їхня дія вже не є ефективною.