Голова «Укрексімбанку» Мецгер має бути відсторонений за напад – Офіс президента

10:49, 06.10.2021
Голова «Укрексімбанку» Мецгер має бути відсторонений за напад – Офіс президента

Євген Мецгер заплямував свою репутацію нападом на журналістів (Фото: facebook.com/Ukrexim)

Офіс президента засуджує дії керівництва державного банку «Укрексімбанку» через  напад на журналістів програми «Схеми».

 

Відтак, Банкова виступає за відсторонення чи звільнення Євгена Мецгера з посади голови правління "Укрексімбанку".

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк у середу вранці.

 

За його словами, офіційна позиція Банкової щодо ситуації в «Укрексімбанку» безумовно чітка, конкретна та повністю співвідноситься із суспільним осудом дій керівництва державного банку.

 

«Ситуація навколо «Укрексімбанку» може сприйматися лише негативно. Безумовно, модель поведінки, яку суспільство побачило від представників банку, є неприпустимою. Свобода слова належить до фундаментальних цінностей в Україні. Тому обов'язок посадовців будь-якого рівня – коректно спілкуватися з журналістами та поважати їхнє право ставити будь-які запитання, що мають суспільну важливість», - наголосив пан Подоляк.

 

На його думку, не має значення, про якого рівня структуру йдеться та чи працює ця структура в державному чи в приватному секторі.

 

«Правила поваги до журналістської роботи та формати надання доступу до суспільно важливої інформації давно напрацьовані, і не може бути причини, щоб їх не дотримуватися», – сказав він.

 

Михайло Подоляк зазначив, що Національна поліція та Наглядова рада "Укрексімбанку" зробили заяви, поліція почала кримінальне провадження і аналізує всі обставини подій.

 

На його  думку, «щонайменше видається логічним рішення про відсторонення від займаної посади голови правління банку, щоб не було жодної, навіть гіпотетичної перешкоди для розслідування та перевірки, а як максимум для нівелювання шкоди банку та державі – потрібні, можливо, і більш жорсткі кадрові рішення у фінансовій установі».

 

Як повідомляла «УМ», главі "Укрексімбанку" Мецгеру не сподобалося питання журналіста Кирила Овсяного і він наказав охороні силою забрати у знімальної групи камери і стерти всі записи.

 

Журналіст Юрій Бутусов вважає, що Мецгер дозволив бандитизм проти журналістів "Схем", бо не сумнівається, що президент Зеленський його "відмаже" від кримінальної відповідальності.

 

Згодом журналістам вдалося відновити знищене відео нападу за допомогою фахівців.