У Франції близько 216 тисяч дітей стали жертвами сексуального насильства священиків

17:44, 05.10.2021
У Франції близько 216 тисяч дітей стали жертвами сексуального насильства священиків

Жан-Марк Сове після презентації великої доповіді про сексуальне насильство у французькій католицькій церкві (Фото: THOMAS COEX)

Близько 216 тисяч дітей стали жертвами сексуального насильство з боку духовенства Французької католицької церкви з 1950 року.

 

Як передає Україна молода, про це заявив у вівторок Жан-Марк Сове - голова комісії, яка розслідує зловживання духовенства та парафіян католицької церкви у Франції.

 

Зокрема, під час презентації великої доповіді про сексуальне насильство у французькій католицькій церкві, Жан-Марк Сове зазначив, що кількість жертв може зрости до 330 тисяч, якщо включити зловживання з боку працівників релігійних установ, які не мали релігійного сану.

 

Йдеться, наприклад, про вчителів релігійних шкіл.

 

Як з’ясувала слідча комісія, до злочинів сексуального характеру були причетні від 2900 до 3200 священників.

 

Згідно з оцінками авторів доповіді, яка налічує майже 2500 сторінок, приблизно 80% жертв були хлопчиками.

 

Найбільш чисельна вікова група - хлопці 10-13 років, повідомляє Radio France Internationale.

 

Одна з жертв назвала доповідь поворотним моментом в історії Франції. Доповідь базувалася на архівах церкви, судів та поліції, а також на інтерв'ю з жертвами.

 

У більшості випадків ці правопорушення, згідно з французьким законодавством, вже не підлягають судовому переслідуванню через великий строк давності злочинів.

 

Незалежне розслідування було ініційоване Французькою католицькою церквою у 2018 році. Воно тривало понад 2,5 роки. Слідча комісія, яка складалася з 21 людини, вивчала судові, поліцейські та церковні архіви, спілкувалася з потерпілими та свідками.

 

Як повідомляла "УМ",  влітку 2021 року прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо попросив папу римського Франциска приїхати в Канаду і вибачитися за дії церковних шкіл-інтернатів для індіанців, де було знайдено останки дітей.