Відставка Разумкова: Рада голосуватиме 7 жовтня

14:15, 05.10.2021
Відставка Разумкова: Рада голосуватиме 7 жовтня

«За» пропозицію розглянути відкликання Разумкова у четвер проголосували 246 народних депутатів. (facebook.com/verkhovna.rada.ukraine)

Розгляд питання про відкликання Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради України призначено на четвер, 7 жовтня.

 

Як повідомляє Україна молода, «За» цю пропозицію проголосували 246 народних депутатів у вівторок.

 

Згодом сам Дмитро Разумков повідомив на брифінгу, що засідання щодо його відставки вестиме або перший заступник Руслан Стефанчук, або нардеп від "Слуги народу" Данило Гетьманцев, оскільки він не підписувався під поданням на звільнення спікера.

 

За його словами, він не буде опиратися процедурі відставки, адже для нього "закон є закон". Але при цьому зазначив, що хоча закон є, депутати виконують його так, як їм хочеться.

 

Він також заявив, що його видалили з фракційних чатів "Слуги народу". І додав, що не дуже спілкувався в цих чатах із колегами, але більше отримував із них інформацію.

 

Водночас, партія «Голос» заявляє, що народні депутати з порушеннями регламенту відсторонили Разумкова від ведення засідань.

 

"За правилами, сьогодні повинно було би розглядатися голосування з приводу внесення питання про відставку спікера в порядок денний. У такому разі спікер має 10 днів на те, щоб надати звіт Рахунковій палаті щодо своєї роботи. Потім, згідно з правилами, це питання мало би голосуватись. Але ми бачимо, що для монобільшості правил не існує. Партія "Голос" вважає, що регламент знову цинічно паплюжать", - йдеться в заяві.

 

І додають: «Спікера відсторонили з його посади на час розгляду питання щодо його відставки — на два дні. Це відбулося з грубим порушенням закону. Жодної аргументації цьому не було. Зараз монобільшість порушує закон і намагається знайти якомога ширшу підтримку. Фракція "Голос" не підтримує відставку спікера, так само, як всі опозиційні фракції».

 

Тоді як голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко каже, що голосування за відставку Разумкова вже в четвер може відбутися «згідно з нашим трактуванням регламенту».

 

Корнієнко запевнив, що депутати нібито можуть розглядати це питання без висновків Рахункової палати.

 

Відповідаючи на уточнювальне запитання, згідно з чим вони можуть це зробити, він  заявив: "згідно з нашим трактуванням регламенту".

 

Як повідомляла «УМ», раніше обранці проголосували за відсторонення голови Верховної Ради Дмитра Разумкова від ведення пленарних засідань на час розгляду питання про його відкликання з посади.