Угорщина звинуватила Україну в порушенні суверенітету – і все «завдячуючи» «Газпрому»

11:28, 28.09.2021
Угорщина звинуватила Україну в порушенні суверенітету – і все «завдячуючи» «Газпрому»

Каменем розбрату став російський "Газпром".

До МЗС Угорщини викликали посла України в Будапешті у зв’язку з різкою реакцією Києва на підписання угорською стороною нового довгострокового контракту з «Газпромом».

 

Як інформує УМ, про це повідомив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто.

 

«Рішення українського уряду виступити проти цього договору зверненням до Європейської комісії глибоко обурливе», - написав Сійярто на своїй Facebook-сторінці.

 

За його словами, українці не мають стосунку до того, з ким Угорщина укладає договори.

 

«Ми вважаємо серйозним порушенням нашого суверенітету та інтересів національної безпеки бажання перешкодити безпечному газопостачанню нашої країни, опаленню будинків угорського народу і роботі промисловості», - заявив Сійярто.

 

Він сказав, що цей крок є недружнім, особливо з огляду на обсяги допомоги, яку Угорщина надала Україні. Сійярто підкреслив, що йдеться про вентилятори, медичне обладнання, підтримку військових, інвестиції.

 

«Ми говоримо про спробу порушити наш суверенітет, і зараз ми викликали посла України в Міністерстві закордонних справ», - сказав Сійярто.

 

В понеділок Угорщина підписала новий довгостроковий контракт з російським концерном «Газпром» на постачання газу в обхід України.

 

Через плани підписання угоди МЗС України заявило 27 вересня, що ініціювало перенесення засідання міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва, яке мало відбутись днями в Будапешті.

 

Українська сторона також звернеться до Європейської комісії щодо надання оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди європейському законодавству в галузі енергетики, додали в МЗС.