«Талібан» відновлює публічні страти й ампутацію кінцівок у Афганістані

09:29, 24.09.2021
«Талібан» відновлює публічні страти й ампутацію кінцівок у Афганістані

Мулла Норуддін Турабі. (Фото: АР)

Після захоплення влади в Афганістані таліби готуються відновитипублічні страти й ампутації кінцівок, які колись проводили на спортивному стадіоні Кабулу.

 

Як інформує УМ, про це повідомив лідер радикального руху «Талібан», передає Associated Press.

 

«Відрубування рук абсолютно необхідно для безпеки», — заявив мулла Норуддін Турабі, який раніше керував Міністерством з пропаганди чесноти і уникнення пороків.

 

Тепер же він відповідає за вʼязниці. Під час попереднього правління «Талібану» засуджених вбивць зазвичай страчували одним пострілом у голову, випущеним членом сімʼї жертви. Стрілку також пропонувалося взяти «криваві гроші» і дозволити злочинцю залишитися живим.

 

А от засудженим за крадіжку тоді ампутували руки та/або ноги — залежно від ступеня тяжкості злочину.

 

Відповідаючи на запитання журналістів, Турабі відкинув обурення проти таких покарань, сказавши, що завдяки цьому «у нас була повна безпека в усіх частинах країни».

 

«Усі критикували нас за покарання на стадіоні, але ми нічого не говорили про їхні закони і покарання. Ніхто не вказуватиме нам, якими повинні бути наші закони. Ми будемо слідувати ісламу і встановлювати свої закони на основі Корану», — додав Турабі.

 

За його словами, тепер злочини розглядатимуть у суді, зокрема жінки, проте основою законів Афганістану буде Коран, тож покарання, які практикувалися до 2001 року, відновлять.

 

Також Турабі заявив, що таліби не заборонять ТВ, мобільні телефони, фото і відео, «тому що розуміють потребу людей і серйозно до цього ставляться».

 

«Тепер ми знаємо, що замість сотень, ми можемо досягти мільйонів [переглядів]», — сказав він і додав, що якщо покарання все ж будуть публічними, то люди зможуть знімати їх на відео або фотографувати, щоб поширювати, даючи урок іншим.

 

Новий тимчасовий уряд «Талібану»офіційно розпочав роботу в середу, 8 вересня. На ключових посадах — лідери руху і «Мережі Хаккані», жінок, попри обіцянки, там немає. Пізніше бойовики заявили, що жінки не працюватимуть в їхньому уряді, адже «вони повинні народжувати дітей» та вчити їх ісламської етики.

 

Раніше таліби говорили, що за їхньої влади афганські жінки «будуть дуже щасливими, зможуть працювати, вчитися і стати членами уряду, якщо продовжать жити за шаріатом». Однак з Афганістану вже надходять повідомлення про вбивства жінок. Багато жінок втекли з країни.

 

Зараз в Афганістані жінкам порадили не виходити з дому«з міркувань безпеки», адже таліби не знають, як із ними спілкуватися. Обіцяють, що ця рекомендація є тимчасовою, поки для жінок не створять належну систему безпеки.