У США від COVID-19 померло більше людей, ніж від «іспанки»

16:27, 23.09.2021
У США від COVID-19 померло більше людей, ніж від «іспанки»

Кількість померлих від COVID-19 у США станом на 20 вересня досягла 695 тисяч людей. (Фото: Reuters)

Кількість померлих від COVID-19 у США станом на 20 вересня досягла 695 тисяч людей. Про це повідомив Університет Джонса Гопкінса в Балтіморі, який збирає і публікує дані про глобальну пандемію.

 

Як інформує «Україна молода», від епідемії іспанського грипу 1918-1919 років, яку досі вважали наймасштабнішою за кількістю жертв в американській історії, померли приблизно 675 тисяч людей. Тепер COVID-19 встановив новий сумний рекорд.

 

«Те, що так багато людей померло, з огляду на досягнення сучасної медицини, є ненормальним і дуже тривожним», - заявив Ерік Тополь, директор медико-біологічного Інституту Скріппса в Ла-Хоя, штат Каліфорнія. Він нагадав, що сто років тому не було ні апаратів ШВЛ, ні вакцин.

 

Як свідчать останні дані, зараз щодоби від коронавірусу в США помирає приблизно 1 900 людей. Це найвищий показник з початку березня поточного року.

 

Вчені пов'язують високу смертність з появою штамів «Дельта» та «Йота», які більш заразні, агресивні та спричиняють більше летальних випадків.

 

10 вересня президент Джо Байден запровадив обов'язкову вакцинацію держслужбовців і працівників приватних підприємств з кількістю персоналу понад 100 людей. Альтернативою є щотижнева здача тесту на коронавірус.

 

Наразі повністю щеплені 64% дорослих американців, що нижче показників низки європейських країн та Канади. Багато хто відмовляється від вакцинації з принципових міркувань. Байден назвав їх «меншістю, яка заважає кардинально змінити ситуацію».

 

США давно і міцно посідають перше місце в світі за кількістю померлих серед тих, хто захворів на COVID-19. За кількістю хворих на сто тисяч жителів попереду США лише маленькі держави і території - Грузія, Словенія, Чорногорія, Сейшельські і Мальдівські острови, Французька Полінезія, Андорра, Сан-Марино і Гібралтар. Акції противників вакцинації збирають у США десятки тисяч людей.

 

Загалом у світі захворіли 230 мільйонів людей, померли понад 4,7 млн.

 

Китай, звідки почалося поширення пандемії, переважно приборкав  її і перебуває в списку найбільш постраждалих країн Університету Джонса Хопкінса аж на 109-му місці.