Україну та Німеччину плануєють з’єднати водневим коридором

13:58, 23.09.2021
Україну та Німеччину плануєють з’єднати водневим коридором

Майбутній "водневий коридор". (ФОТО: ОПЕРАТОР ГТС)

Чотири європейські компанії газової інфраструктури об’єднують зусилля для створення водневої магістралі через Центральну Європу – він з’єднає Україну з Німеччиною через Чехію та Словаччину.

 

Як інформує УМ, про це 23 вересня повідомила пресслужба Оператора газотранспортних систем України.

Магістраль створюється "для транспортування водню з перспективних районів постачання в Україні, яка має гарні умови для виробництва зеленого водню". Вона пройде через Словаччину і Чехію в райони підвищеного попиту в ЄС.

 

Серед компаній-учасників – EUSTREAM (компанія-оператор ГТС Словаччини), Оператор ГТС України (ОГТСУ), NET4GAS (компанія-оператор ГТС Чехії) і OGE (провідна компанія-оператор ГТС Німеччини).

 

«Водень, ймовірно, відіграватиме значну роль до 2050 року, коли європейська економіка, як очікується, досягне вуглецевої нейтральності», – зауважив Павел Станчак, заступник гендиректора з розвитку та трансформації ОГТСУ.

 

Словаччина та Чеська Республіка експлуатують великий газопровідний коридор, що з’єднує Україну з зонами попиту на водень в Європі, повідомляє оператор.

 

 Газотранспортні системи Словаччини, Чехії та Німеччини можуть бути  перепрофільовані для транспортування водню. Очікується, що саме Німеччина стане ключовим регіоном попиту на водень в Європі, який імпортуватиме значні обсяги для забезпечення потреб.

 

Водневий коридор може бути створений частково завдяки перепрофілюванню наявної газової інфраструктури у поєднанні з цільовими інвестиціями в нові водневі трубопроводи та компресорні станції. Це дозволить транспортувати водень за доступною ціною.

 

Організатори вже почали вивчати можливості технічної реалізації водневого коридору для транспортування чистого водню обсягом до 120 ГВт-год на день.

 

Перші результати щодо перевірки можливостей здійснення, потужностей і вартості транспортування водню стануть доступними вже наступного року, зазначив Андреас Рау, керуючий директор NET4GAS.

 

Нагадаємо, що Рада нацбезпеки доручила урядові розглянути можливість створення нового водневого продуктопроводу Україна – ЄС та оцінити залучення інвестицій для цього.

 

У Держенергоефективности повідомили, що, відповідно до цілей Енергетичної стратегії України на період до 2035 року щодо встановлення потужностей ВЕС та СЕС, середньорічне виробництво "зеленого" водню може скласти 5,5 млрд нм3.