У ЄСПЛ заявили про відповідальність Росії за отруєння ексагента ФСБ Литвиненка

13:24, 21.09.2021
У ЄСПЛ заявили про відповідальність Росії за отруєння ексагента ФСБ Литвиненка

Олександр Литвиненко після отруєння "колегами" (усіх неугодних, навіть своїх співробітників, спецслужби "зачищають").

Російська влада відповідальна за отруєння колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка у Великій Британії у 2006 році.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у рішенні від 21 вересня Європейського суду з прав людини.

 

«У сьогоднішньому рішенні у справі «Картер проти Росії», Європейський суд з прав людини постановив, що було невиконання урядом (Росії – ред.) своїх зобов'язань щодо статті 38 (порядок розгляду справи), та порушення статті 2 (право на життя) у її матеріальному та процесуальному аспектах», - йдеться, зокрема, у рішенні суду.

 

Суд встановив «наявність вагомих доказів» того, що до отруєння причетні Андрій Луговий і Дмитро Ковтун, які працювали агентами Росії.

 

 

Також ЄСПЛ встановив, що Росія також не провела належного розслідування для встановлення винних у загибелі Литвиненка.

 

ЄСПЛ також вважає, що російська влада не зуміла надати «задовільне й переконливе пояснення» доказам, які були у британського слідства у справі про отруєння Литвиненка.

 

Минулого року вдова колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка - Марина Литвиненко (Картер) подала позов проти Росії до Європейського суду з прав людини, вимагаючи компенсації 3,5 млн євро.

 

Нагадаємо, що колишній працівник ФСБ РФ Олександр Литвиненко помер 23 листопада 2006 року в Лондоні в результаті отруєння радіоактивним полонієм-210.

 

Експерт з радіації Метью Панчер, який вів розслідування, був знайдений мертвим через п'ять місяців після поїздки до Росії.

 

Лондон звинуватив російських співробітників спецслужб Андрія Лугового та Дмитра Ковтуна у вбивстві Литвиненка.

 

У 2007 році Луговий став депутатом Державної думи РФ. У 2015 році отримав державну нагороду «За службу Батьківщині».