Телескоп Hubble зробив знімки кулястого скупчення зірок у сузірʼї Змієносець

15:57, 20.09.2021
Телескоп Hubble зробив знімки кулястого скупчення зірок у сузірʼї Змієносець

Це блискуче зоряне поле, зафіксоване широкопольною камерою 3 космічного телескопа Хаббл NASA/ESA та вдосконаленою камерою для обстежень, містить кулясте скупчення ESO 520-21 (також відоме як Palomar 6). (Фото: ESA/Hubble and NASA, R. Cohen)

Легендарний космічний телескоп Hubbleзавдяки своїй ширококутній універсальній камері WFC3 зробив світлину кулястого зоряного скупчення ESO 520-21 (Palomar 6), яке розташоване у сузірʼї Змієносець.

 

Як інформує УМ, про це повідомила ESA.

 

Сам космічний об’єктрозташований неподалік від центру Чумацького Шляху, в районі, де міжзоряний газ і пил поглинають зоряне світло і роблять спостереження складнішими.

 

Нагадаємо, що в червні телескоп понад тиждень подорожував у космосі в «безпечному режимі»через збій у компʼютері корисного навантаження. Після цього інженери NASA перевели Hubble на резервне обладнання. Після виконання усіх необхідних технічних маніпуляцій резервний компʼютер увімкнули, завантажили польотне програмне забезпечення і перевели в нормальний робочий режим. Наукові спостереження поновили в суботу, 17 липня.

 

Телескоп Hubble вивели на орбіту 24 квітня 1990 року, відтоді він надсилає на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних обʼєктів.

 

Цього року він уперше зробив знімок спіральної галактики в оточенні наднових, сфотографував туманність Вуальі показав скупчення «кривих» галактик.