Північний потік-2: Україна «трусить» ФРН і США щодо гарантій

13:30, 16.09.2021
Північний потік-2: Україна «трусить» ФРН і США щодо гарантій

Процес отримання дозволу на запуск газопроводу "Північний потік-2" може зайняти близько чотирьох місяців (Фото: facebook.com/GazpromNews)

Міністр закордонний справ України Дмитро Кулеба закликав поквапитися партнерів -  США і Німеччину і таки надати гарантії Україні у зв’язку з газопроводом "Північний потік-2".

 

При цьому, він акцентує на тому, що Росія вже створює тиск на європейському газовому ринку.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Кулеба заявив на брифінгу у четвер.

 

"Останніми днями була серйозна активність на треку "Північного потоку-2". Ми трусимо наших партнерів і вимагаємо, що час від слів переходити до конкретних дій, від запевнень до конкретних гарантій", – заявив міністр.

 

За його словами, днями Україну відвідав старший радник Державного департаменту США з питань енергетичної безпеки Амос Хохштайн і державний секретар міністерства енергетики Німеччини.

 

"Станом на зараз позиція України залишається незмінною. Ми бачимо, що партнери чують те, що ми їм говоримо, пропозиції, які ми вносимо, але рішення ще не ухвалені. Ми будемо продовжувати переговори, продовжувати такий виключно дружній тиск на партнерів", – сказав пан Кулеба.

 

Дипломат підкреслив, що ухвалення рішення є нагальним також з огляду на стрибок цін на газ на європейському ринку і додав:

 

"Тим більше, що ми бачимо, що Російська Федерація на європейському газовому ринку перейшла до конкретних дій, накручуючи ціну на газ і створюючи ефект непердбачуваності ринку та ажіотаж через дефіцит. Вже зараз треба діяти Німеччині, Сполученим Штатам. Україна готова діяти разом з ними".

 

Як повідомляла «УМ», російський Газпром 10 вересня заявив про завершення будівництва трубопроводу "Північний потік-2".

 

Процес отримання дозволу на запуск газопроводу "Північний потік-2" може зайняти близько чотирьох місяців, тобто триватиме до початку 2022 року.

 

США та Німеччина у спільній заяві пообіцяли не допустити використання Росією трубопроводу як зброї, однак українська сторона наполягає, що досі не отримала жодних конкретних гарантій, яким чином буде унеможливлено використання "Північного потоку-2" для тиску на Україну.