Жінкам Афганістану дозволять навчатися в університетах, але «за шторкою»

19:03, 13.09.2021
Жінкам Афганістану дозволять навчатися в університетах, але «за шторкою»

Аудиторії університету Авіценни у Кабулі вже розділені шторками. (Фото Reuters)

Жінкам в Афганістані дозволятимуть навчатися в університетах лише у розділених за статтю групах, ісламське вбрання буде обов’язковим, заявив днями член нового уряду «Талібану».

 

Абдул Бакі Хакані виклав нову політику на пресконференції в Кабулі, через кілька днів після того, як таліби сформували уряд, що складається виключно з чоловіків.

 

«Ми не дозволимо хлопцям і дівчатам навчатися разом», – сказав він.

 

За словами Хакані, у класі повісять завісу, щоб розділити студентів і студенток, де це необхідно, а навчання також можна проводити за допомогою трансляцій.

 

Хакані сказав, що хіджаби для студенток будуть обов’язковими, але не уточнив, чи означає це хустки на голову чи повне закриття обличчя.

 

Урядовець сказав журналістам, що предмети, які викладають в університетах, також будуть переглянуті, але не уточнив, які саме.

 

Таліби, які дотримуються жорсткої інтерпретації ісламу, заборонили музику і мистецтво протягом свого попереднього перебування при владі.

 

Міжнародна спільнота стежить за тим, наскільки дії талібів відрізняються від їхнього першого перебування при владі наприкінці 1990-х років. Тоді дівчатам і жінкам була недоступна освіта і їх виключили з суспільного життя.

 

У «Талібані» заявляють, що змінилися, зокрема в своєму ставленні до жінок. Жінки в Кабулі та інших районах Афганістану великими і малими групами протестували проти правління талібів і спроб обмежити їхні права.

 

У деяких випадках «Талібан» реагував силою, застосовуючи батоги, б’ючи жінок кийками і стріляючи в повітря.

 

Натомість, 11 вересня Близько 300 афганок зібралися в амфітеатрі Кабульського університету, щоб висловити, як було оголошено, підтримку владі «Талібан», політика якого по відношенню до жінок викликає занепокоєння міжнародного співтовариства.

 

Більшість присутніх були в чорній паранджі, що закриває все обличчя крім очей, як це було прийнято при першому правлінні талібів в Афганістані з 1996 по 2001 рік. Тоді в країні панували закони шаріату, що забороняють жінкам вчитися або працювати.