Іран поступився МАГАТЕ: інспекторів допустять на ядерні об’єкти

15:47, 12.09.2021
Іран поступився МАГАТЕ: інспекторів допустять на ядерні об’єкти

Рафаель Гросси (ліворуч) провів успішні переговори з Мохаммадом Есламі у Тегерані. (Фото: IRNA)

Влада Ірану пішла на поступки Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) після того, як глава агенства  Рафаель Гросси провів успішні переговори з главою Організації з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) Мохаммадом Есламі у Тегерані.

 

Зауважимо, що переговори в Тегерані відбулися напередодні засідання Ради керуючих організацій.

 

Як інформує Україна молода, про поступки, на які пішов Іран, інформують світові ЗМІ з посиланням на сайт МАГАТЕ у неділю.

 

Зокрема, Іран дозволить Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) обслуговувати камери спостереження на своїх ядерних об'єктах.

 

"Інспекторам МАГАТЕ дозволено обслуговувати ідентифіковане обладнання і замінювати їх носії, які будуть зберігатися під спільними печатками МАГАТЕ і AEOI в Ісламській Республіці Іран", - йдеться в спільній заяві двох ядерних органів.

 

За словами Мохаммада Есламі, "Тегеран надає особливе значення зміцненню довіри між Іраном і МАГАТЕ".

 

"У нас були конструктивні переговори, і проблеми між нами носять тільки технічний характер", - додав він.

 

Пан Гросси прибув до Тегерану напередодні засідання Ради керуючих МАГАТЕ, яке відбудеться наступного тижня.

 

Перемовини представників влади Ірану з очільником МАГАТЕ були націлені на ослаблення протистояння між Тегераном та Заходом, оскільки воно загрожує ескалацією та зривом переговорів щодо відновлення ядерної угоди низки країн з Тегераном (JCPOA).

 

За підсумками візиту західні держави повинні вирішити, чи варто просувати резолюцію з критикою Ірану і посиленням тиску на нього. Цей документ може поставити під загрозу відновлення переговорів щодо ядерної угоди.

 

На цьому тижні стало відомо, що рівень збагачення урану в Ірані прискорився і наближається до збройного. Для цього використовуються два каскади на фабриці в Натанзі.

 

Крім того, Іран збільшив запаси збагаченого до 60% урану приблизно вчетверо - з 2,4 кг до 10 кг - за останні три місяці.

 

Зауважимо, що іранська ядерна угода, що має офіційну назву «Спільний всеосяжний план дій» (JCPOA), була укладена 2015 року під час президентства Обами у форматі P5+1 (п'ять постійних членів РБ ООН, а також Німеччина з залученням ЄС).

 

Угода передбачала скасування більшості санкцій проти Тегерану в обмін на припинення його ядерної програми.