В Україні запровадять зелений і жовтий COVID-сертифікати

15:22, 09.09.2021
В Україні запровадять зелений і жовтий COVID-сертифікати

Головний санлікар Ігор Кузін розповідає про нововведення.

Міністерство охорони здоров’я планує ввести в Україні зелений і жовтий сертифікати вакцинації від коронавірусу.

 

Як інформує УМ, про це повідомив головний санлікар Ігор Кузін.

 

За його словами, обидва сертифікати будуть використовуватися всередині країни.

 

Зелений сертифікат буде видаватися після двох доз вакцини від коронавірусу, а жовтий — після першої дози.

 

Кузін зазначив, що головна різниця між документами — термін дії сертифікатів. За наявності і зеленого, і жовтого COVID-сертифікатів будуть надаватися привілеї під час посилення карантину.

 

«Термін дії жовтого сертифіката — час між щепленнями. Але людина може користуватися тими ж послугами», — резюмував головний санлікар.

 

Наразі українці можуть отримати відразу два COVID-сертифікати. Один з них буде внутрішнім для використання на території України, а другий — міжнародним, його потрібно буде пред’являти під час поїздок.

 

COVID-сертифікат можна отримати в кілька кліків. В оновленій версії програми Дія потрібно натиснути Послуги, вибрати пункт COVID-сертифікати і натиснути Отримати сертифікат. Далі сервісом Дія.Підпіс необхідно підписати запит на передачу даних з Електронної системи охорони здоров’я безпосередньо програмі.

 

Внутрішній сертифікат планується використовувати в Україні після посилення карантину: в МОЗ обіцяють надати певні привілеї вакцинованим. Але поки ніяких конкретних пільг для тих, у кого він є, не передбачено.

 

За словами глави Міністерства охорони здоров’я Віктора Ляшка, посилення карантину до жовтого рівня очікується вже 13 вересня. А головний санітарний лікар Ігор Кузін прогнозує локдаун в Україні в листопаді

 

Нагадаємо, корумповані ділки від медицини розгорнули торгівлю підробленими СОVІD-документами: негативними ПЛР-тестами та сертифікатами про повний цикл вакцинації.