Син чешського високопосадовця свідчить, як його вивезли в окупований Крим

14:23, 09.09.2021
Син чешського високопосадовця свідчить, як його вивезли в окупований Крим

Прем'єр-міністра Чехії Андрій Бабіш (Фото: Novinky)

Син прем'єр-міністра Чехії Андрій Бабіш-молодший у четвер 9 вересня вранці прибув до поліцейського відділку в центрі Праги, щоб дати свідчення про те, що його нібито відправили в окупований Крим, щоб «сховати» на тлі гучного розслідування можливих корупційних діянь його батька.

 

Як інформує УМ, про це 9 вересня повідомили Novinky.

 

Він сказав журналістам, що йому нема чого боятися, тому що саме він постраждав. Поліція раніше не змогла допитати Бабіша-молодшого, оскільки він тривалий час проживав у Швейцарії. Однак з липня він перебуває в Чехії і публічно виступає проти свого батька.

 

«Я зараз зосереджуюся, у мене немає коментарів. Я в іншому настрої, я нічого не скажу», - сказав 38-річний Бабіш-молодший журналістам.

 

Син прем’єр-міністра звернувся до поліції щодо поїздки до Криму у січні 2018 року. Поліція розслідувала справу за підозрою у затриманні та обмеженні особистої свободи. На підставі сьогоднішнього допиту вони вирішать, чи продовжувати розслідування.

 

Бабіш-молодший разом із батьком та кількома іншими членами родини фігурують у так званій справі "Гнізда лелеки" щодо махінацій із коштами ЄС. У 2008 році родина Бабіша викупила старовинний маєток, який вирішила переобладнати у люксовий конференц-центр "Гніздо лелеки". Суму реконструкції оцінили у 350 млн крон, з яких 50 млн склав грант Євросоюзу на підтримку малого бізнесу.

 

Прем’єр-міністр Чехії відмежувався від скандалу і заявив, що "Гніздо лелеки" належить його дітям.

 

Нагадаємо, що син чеського прем’єра у 2018 році розповів журналістам, що батько хотів сховати його після гучного скандалу. За його словами, він проти власної волі опинився в окупованому Криму.

 

Ключову роль у переміщенні Бабіша-молодшого у Крим відіграло подружжя Протопопових, яке працювало на прем'єр-міністра Чехії. Дружина Діта Протопопова була радником Міністерства охорони здоров’я та психіатром, яка лікувала Бабіша-молодшого. Її чоловік, росіянин Пьотр Протопопов, за словами сина чеського прем’єра, відвіз його до Криму.

 

Андрей Бабіш підтвердив, що його син був в окупованому Криму, однак заявив, що його перебування було там законним і не було викраденням.

 

Пізніше стало відомо, що син Бабіша під час перебування в анексованому Криму познайомився з українкою, за якою потім вирушив у Кривий Ріг.

 

Прем'єр-міністр стверджує, що його син страждає на шизофренію, і заперечує його версію. Судове переслідування членів сім'ї Бабіша у справі про "Гніздо лелеки" вже припинено. Тепер тільки прем’єру та його колишній радниці висунуті звинувачення, обидва заперечують свою провину.