У Чорногорії поліція розігнала протест проти інтронізації сербського митрополита

16:59, 05.09.2021
У Чорногорії поліція розігнала протест проти інтронізації сербського митрополита

Барикади на головній дорозі міста Цетіньє — історичної столиці Чорногорії. (Фото: twitter.com/samstreetwrites/status/)

Чорногорська поліція розігнала протестувальників і розчистила барикади, які вони звели на знак протесту проти інтронізації єпископа Сербської православної церкви, митрополита Йоаникія в неділю.

 

Барикади з покришок, які навіть підпалили, люди звели на головній дорозі міста Цетіньє — історичної столиці Чорногорії.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на європейські ЗМІ.

 

Як пише Deutsche Welle, поліцейські застосували сльозогінний газ, а протестувальники запалили покришки.

 

Напередодні сотні противників інтронізації прорвали поліцейський кордон та почали зводити на околиці міста барикади з каміння та покришок, щоб сербське духівництво не потрапило до історичного міста де з давніх часів відбувалися інтронізації.

 

Тож саме через це у місто не зміг потрапити автобус з духовенством із Подгориці.

 

При цьому протестувальники скандували «Це не Сербія» та «Хай живе Чорногорія».

 

Втім, за даними чорногорських ЗМІ, митрополит Чорногорсько-Приморський Йоаникій та патріарх СПЦ Порфирій прибули до Цетінського монастиря на вертольоті.

 

Варто зауважити, що у столиці країни Подгориці тисячі людей вітали Йоаникія та Порфірія. Адже приблизно 30% населення Чорногорії вважають себе сербами.

 

 

Помічник директора поліцейської адміністрації Драган Горович повідомив, що під час заворушень у Цетіньє, де проходила інтронізація митрополита Сербської православної церкви, постраждали близько 20 поліцейських.

 

Після інтронізації митрополита Йоанікія у Цетинському монастирі ситуація у місті нормалізувалася, й наразі вона спокійна та стабільна.

 

Нагадаємо,що у грудні 2020 року в Чорногорії до влади прийшла просербська партія, хоч і в коаліції з прочорногорськими лібералами і "зеленими". Новий уряд  скасував закон про свободу віросповідання, ініційований президентом країни Міло Джукановичем.

 

Цей закон передбачав, що в державну власність мало бути передано все церковне майно, включаючи будівлі і землі релігійних громад, якщо вони не належали їм до 1 грудня 1918 року, коли Чорногорія була приєднана до Сербії.

 

Сам Джуканович оголосив про намір взяти участь у протестах проти інтронізації в Чорногорії Йоаникія.

 

Як повідомляла "УМ", півтора роки тому в церковний конфлікт у Чорногорії втрутився митрополит РПЦ в Україні Онуфрій, який засвідчив підтримку саме проросійській Сербській православній церкві.