Не війна і не мир. США вийшли з Афганістану, таліби відсвяткували це парадом перемоги

21:35, 02.09.2021

Сполучені Штати 31 серпня завершили операцію з виведення своїх військ з Афганістану.

 

Останнім американським офіцером, який піднявся на борт транспортного літака С-17, був генерал-майор Кріс Донах’ю, командир 82-ї повітряно-десантної дивізії.


Аеропорт Кабула відразу ж зайняли представники «Талібану», в самому місті було чути постріли, в небо злітали феєрверки — так таліби святкували завершення виведення американських військ.

 

У місці Кандагар, яке є другим за кількістю населення після Кабула і вважається колискою «Талібану», відбувся великий парад перемоги над Америкою за участю захопленої американської військової техніки і навіть одного гелікоптера Black Hawk («Чорний яструб»).

 

Одночасно таліби почали обходити будинки у пошуках осіб, які співпрацювали з військами НАТО. Доля цих людей незавидна: на них чекає страта.


Вашингтон і його союзники були змушені залишати Афганістан поспіхом. За даними Держдепартаменту США, в Афганістані все ще залишаються понад сотня американців. Ентоні Блінкен, глава зовнішньополітичного відомства США, заявив, що Вашингтон не залишить тих афганців, які співпрацювали зі Сполученими Штатами.


За 20 років  операції США в Афганістані загинули майже 2,5 тисячі американських військових, понад 20 тисяч постраждали, повідомляє «Ассошiейтед Пресс».

 

Загалом війна  в Афганістані забрала життя майже 4 тисяч солдатів НАТО. За цей час убито 47 тисяч цивільних афганців, понад 400 працівників гуманітарної допомоги та 72 журналісти. Тільки США витратили за час операції в Афганістані 2 трильйони доларів.


«Учора в Кабулі США завершили найдовшу війну в американській історії», — зазначив президент США Джозеф Байден у зверненні до нації.

 

Він назвав «найкращим рішенням для Америки» закінчення цієї 20-річної військової операції. «Ми були країною, яка занадто довго воювала, — заявив президент США. — Прийшов час закінчити цю війну».

 

Він заявив, що права людини (в тому числі жителів Афганістану) залишаються одним iз головних питань для США, які продовжать боротися за них дипломатичними та економічними засобами.

 

«По-справжньому вибір був між відходом і ескалацією конфлікту. Я не збирався продовжувати цю вічну війну і не збирався продовжувати вічний вивід військ», — наголосив президент США.

 

«Тих, хто хоче третього десятиліття війни в Афганістані, я питаю: які наші життєво важливі національні інтереси? Для мене є тільки одне: зробити так, щоб Афганістан знову не став плацдармом для нападу на нашу територію», — сказав Байден, нагадавши, що наразі терористична загроза необов’язково пов’язана з Афганістаном (як це було два десятиліття тому, на початку афганської військової операції).


Сам Афганістан після виходу військ НАТО на чолі зi США опинився в жалюгідній ситуації. Запаси продовольства в Афганістані можуть закінчитися вже наприкінці вересня.

 

Голод може зачепити третину з 38 мільйонів жителів країни, повідомив координатор гуманітарної допомоги ООН в Афганістані Раміз Алакбаров.

 

В країні скаженими темпами зростають інфляція та ціни на продовольство, а багато держслужбовців віддавна не бачили зарплат. Ситуацію погіршує коронавірус та чергова велика засуха