За теракти в Кабулі Байден пообіцяв помститися терористам ІДІЛ

10:07, 27.08.2021
За теракти в Кабулі Байден пообіцяв помститися терористам ІДІЛ

Американські президенти слова на вітер не кидають.

Президент США Джо Байден пообіцяв помститися терористам «Ісламської держави» за загибель військових США під час терактів у Афганістані.

 

Як інформує УМ, про це 27 серпня він заявив під час виступу в Білому домі.

 

«Ми не пробачимо, ми не забудемо... Ми вистежимо вас і примусимо заплатити. Ці терористи ІДІЛ не переможуть. Ми врятуємо американців; ми вивеземо наших афганських союзників, і наша місія продовжиться. Америку не налякати», — сказав Байден, звертаючись до організаторів атак у Кабулі, а також до всіх, «хто бажає Америці зла».

 

За словами президента США, він готовий завдати удару по бойовикам «Ісламської держави» і вже доручив розробити план-відповідь.

 

«Я наказав своїм командирам розробити оперативні плани з завдання ударів по ключових обʼєктах, керівництву та обʼєктах ІДІЛ… Ми відповімо з силою і точністю в наш час в тому місці, яке виберемо, в будь-який момент, який ми виберемо», — запевнив він.

 

Водночас Байден узяв на себе відповідальність за «все, що сталося останнім часом», а також пояснив, чому США залишили авіабазу в Баграмі.

 

«Військові зробили висновок, що Баграм не представляє великої доданої вартості і мудріше зосередитися на Кабулі. Я послідував їхній рекомендації», — зазначив американський президент

 

Нагадаємо, що 26 серпня біля воріт і стін аеропорту, де на евакуацію очікують тисячі афганців, пролунали два вибухи. Загинули цивільні афганці, які намагаються залишити країну і збираються біля стін аеропорту, а також 11 американських морських піхотинців і один медик ВМС США. Ще 15 бійців США отримали поранення.

 

У Кабулі також були чутні вибухи. Місцеві журналісти та ЗМІ повідомили про щонайменше шість вибухів. Один з них стався біля аеропорту, інші — на околиці Кабулу.

 

На території Афганістану досі залишаються приблизно 90 громадян України, над евакуацією яких працюють дипломати.