Японія обурена військовими навчаннями Росії на Курилах

10:41, 26.08.2021
Японія обурена військовими навчаннями Росії на Курилах

Японія десятиліттями не перестає "воювати" за повернення Курильських островів. (Фото: Вікіпедія)

Уряд Японії висловив протест Росії у зв'язку з навчаннями російських збройних сил у водах біля спірного острова Ітуруп (найбільший острів серед Курильських островів).

 

Як інфомує УМ, про це заявив генеральний секретар японського кабінету міністрів Кацунобу Като на пресконференції, повідомило Kyodo News.

 

За словами Кацунобо Като, Японія 21 серпня отримала від російської сторони повідомлення про те, що біля узбережжя острова Ітуруп в територіальних японських водах з 26 по 29 серпня, а також з 13 по 17 вересня пройдуть стрільби.

 

«Ми висловили протест, заявивши, що це неприпустимо», - сказав Като.

 

Він додав, що тривалу територіальну суперечку щодо того, що Токіо називає північними територіями, які складаються з чотирьох островів, "необхідно принципово вирішити", і що Японія буде "наполегливо" вести переговори з Москвою.

 

Нагадаємо, що до 1945 року острів Ітуруп належав Японії і входив до складу префектури Хоккайдо. Наприкінці Другої світової війни СРСР порушив підписаний з японцями пакт про ненапад і окупував Ітуруп. З 1945 року де-факто ним керує Російська Федерація. Однак уряд Японії не визнає російського суверенітету над Ітурупом і вважає його своєю окупованою територією. Адміністративно острів входить до складу Курильського району Сахалінської області Російської Федерації. Японці традиційно відносять його до округу Немуро префектури Хоккайдо. Найпівнічніша точка Японії (згідно з їхньою позицією).

 

Також Японія оскаржує приналежність островів Кунашир, Шикотан і Хабомаї й наполягає на їх поверненні.