Варфоломій зустрівся із Зеленським, фото

10:05, 21.08.2021
Варфоломій зустрівся із Зеленським, фото

Володимир Зеленський і Вселенський патріарх Варфоломій під час зустрічі у Києві. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський зустрівся на Банковій з Вселенським патріархом Варфоломієм, який прибув з візитом до України з нагоди 30-річчя незалежності.

 

Зустріч відбулася в ніч на суботу, невдовзі після прильоту Варфоломія і його зустрічі з керівництвом ПЦУ і урядовцями в аеропорту «Бориспіль».

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс президента в суботу.

 

«Передусім хочу подякувати вам за цей візит. Для мене особисто, для України, для нас усіх – це велика честь, що ви приєдналися до нас в такі важливі дні, коли ми відзначаємо 30-річчя нашої незалежності. Це для нас дуже важливо», – наголосив президент на початку зустрічі.

 

Зеленський нагадав, що вже двічі за час своєї каденції був у гостях у Вселенського патріарха, а Варфоломій відвідує нашу країну вже втретє.

 

«І саме на 30-річчя незалежності України. І це знакова подія, тому що це відбувається у рік 30-ліття вашого обрання Вселенським Патріархом», – зазначив глава держави.

 

Під час розмови президент відзначив, що Україна є унікальним прикладом мирного співіснування багатьох конфесій.

 

Глава держави подякував патріарху за беззастережну особисту підтримку суверенітету й територіальної цілісності України та її незалежності. Також він подякував за постійні молитви за мир в нашій країні.

 

 

Зі свого боку Вселенський Патріарх Варфоломій подякував Президентові України за запрошення й наголосив, що щасливий бути на прекрасній гостинній українській землі, особливо тоді, коли Україна святкує 30-ту річницю незалежності.

 

«Для нас велика честь відсвяткувати разом з вами цю важливу для України дату», – сказав Його Всесвятість.

 

Вселенський Патріарх наголосив, що молиться за мир в Україні, і благословив український народ від імені Матері-Церкви.

 

Співрозмовники обговорили питання мирного врегулювання на Донбасі, ситуацію з порушенням основоположних прав і свобод людини, зокрема свободи віросповідання, на тимчасово окупованих територіях України.

 

Зеленський зазначив, що одним з чинників, які агресор застосовує проти України як гібридну зброю, є релігійний.

 

Президент також подякував Вселенському патріарху за увагу та підтримку дітей українських воїнів, які втратили батьків внаслідок російської агресії.

 

Під час зустрічі також були обговорені подальші кроки щодо тіснішої взаємодії України та Вселенського патріархату.

 

Як повідомляла «УМ», у суботу в Михайлівському Золотоверхому соборі з нагоди візиту Вселенського патріарха о 10.00 годині запланована подячна молитва (Доксологія).

 

Напередодні, 20 серпня увечері до України прибув Вселенський патріарх Варфоломій, який візьме участь в заходах до річниці незалежності.