РНБО запроваджує санкції проти Деркача, Шарія і Гужви

19:13, 20.08.2021
РНБО запроваджує санкції проти Деркача, Шарія і Гужви

Подружжя Шаріїв – Анатолій та Ольга відтепер перебувають під санкціями РНБО. (Фото з ФБ-сторінки Ольги Шарій)

Рада нацбезпеки і оборони запроваджує персональні економічні обмежувальні санкції проти народного депутата Андрія Деркача.

 

Також повний пакет санкцій вводиться проти відомих українофобів: подружжя Шаріїв – Анатолія та Ольги та проти головного редактора видання «Страна» Ігоря Гужви.

 

Як повідомляє Україна молода, про це поінформував секретар РНБО Олексій Данілов після засідання у п’ятницю.

 

"Ми запропонували санкції відносно пана Гужви Ігоря Анатолійовича і безпосередньо до афілійованих з ним юридичних осіб. В цьому списку також ще дві фізичні особи, які афілійовані з Гужвою та займаються протиправною діяльністю на території нашої країни. У цьому списку також Шарій Ольга Олексіївна та Шарій Анатолій Анатолійович", - сказав пан Данілов.

 

Зокрема, до санкційного списку також потрапили Бондаренко Алла Іванівна, Солнцева Галина Володимирівка та Лукашина Любов Юріївна. Останні дві пов’язані із Ігорем Гужвою. Так, саме на його дружину Солнцеву зареєстровано ТОВ "Ласмак", яке володіє виданням "Страна.ua".

 

Окрім того, санкції запровадили проти ТОВ "Маджері", яке пов’язано із "Ласмак" та ТОВ "Смарт медіа мережа".

 

Секретар РНБО додав, що санкції проти вказаних осіб запровадили на основі інформації від Служби безпеки України. За його словами, санкції були запроваджені також щодо "певного кола осіб", які також, які Деркач, були під санкціями США.

 

Пан Данілов каже, що серед нових фігурантів санкційного списку є представники окупованому Росією Криму:

 

«Це – і судді, і генералітет, і розвідники РФ, і ЗМІ, зареєстровані в Криму і на окупованій частині Донбасу. Перелік доволі великий».

 

За інформацією СБУ, йдеться про проросійських пропагандистів і 28 співробітників розвідувальних і спеціальних служб РФ, які "насаджують російські наративи та сприяють окупаційній владі на тимчасово окупованих територіях".

 

Зокрема, санкції вводяться до 4 компаній, що пов’язані з інтернет-ресурсами, які ведуть системну антиукраїнську пропаганду.

 

Також санкції вводяться до 12 юридичних осіб, серед яких місцеві телеканали з Криму та Севастополя, інформагенції та інтернет-видання. Всі вони ведуть інформаційну війну проти України та є активними учасниками гібридної агресії.

 

Окрім того, санкції застосують до 6 фізичних осіб і однієї юридичної особи – слідчого ізолятора №1 по Криму та Севастополю, які причетні до порушень фундаментальних прав і свобод громадян на тимчасово окупованих територіях.

 

Також санкції торкнулися 6 фізичних осіб і 3 компаній, які є частиною мережі іноземного впливу, пов’язаної з Андрієм Деркачем.

 

Голова СБУ Іван Баканов вже заявив, що санкції орієнтовані на захист громадян і протидію російській агресії. У спецслужбі кажуть, що санкції також запровадили проти інтернет-ресурсів, які координують цими громадянами, оскільки вони ведуть системну антиукраїнську пропаганду.

 

Як повідомляла «УМ», ще в 2020 році Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Деркача, який публікував плівки нібито з голосами Порошенка і Байдена і тим самим намагався вплинути на президентські вибори в США в 2020 році.

 

Контррозвідка США вважає Деркача проросійським депутатом українського парламенту.