Карта пам’яті для смартфона: що означають позначки і класи

16:43, 19.08.2021
Карта пам’яті для смартфона: що означають позначки і класи

Скільки гігабайт оптимально мати і скільки інформації на них вміститься у перерахунку на фото, відео та інші медіафайли?

Найпростіша характеристика будь-якого накопичувача пам’яті — його ємність. Проте навіть тут можуть виникати питання. Наприклад, скільки гігабайт оптимально мати і скільки інформації на них вміститься у перерахунку на фото, відео та інші медіафайли.

 

Тому перш ніж купити карту пам’яті, пропонуємо дізнатися про неї трохи більше.

 

Скільки взяти гігабайт?

 

Якщо у вас звичайний телефон, ймовірно вам вистачить до 16 Гб. Навіть більше, ніж вистачить. Якщо ж мова йде про смартфон, відштовхуватись треба від його використання. Сучасні месенджери і соцмережі, такі як Viber або Instagram, за замовчуванням зберігають надіслані файли і знімки під фільтрами. Тому навіть якщо власник телефону майже нічого не завантажує і рідко користується камерою, знадобиться принаймні 32 Гб вільної пам’яті.

 

Для оптимального використання смартфону з завантаженням музики, фільмів, ігор, регулярної фото- і відеозйомки краще обрати карту пам’яті на 64 Гб. Для найактивніших користувачів різноманітних додатків, соцмереж, блогів, конвертерів, великих об’ємів медіаконтенту розумним рішенням стануть 128 Гб. Однак варто впевнитись, що модель смартфону підтримує накопичувач такої ємності.

 

Стосовно позначок форматів і типів запам’ятати легко, їх усього три:

 

microSD — від 2 до 4 Гб;

microSDHC — від 4 до 32 Гб;

microSDXC — від 32 Гб до 2 Тб.

 

Межі пам’яті — єдине, що в цілому містять ці позначки.

 

Швидкість передачі даних

 

Якщо вам здається, що це не так важливо — це може бути правдою. Але лише в тому випадку, коли на телефон майже нічого не завантажується і з карти пам’яті, можливо, інколи знадобиться передати кілька фото чи коротких відео. Тобто якщо фактично передача даних відсутня. В іншому випадку, якщо ви будете часто перекидати кілька сотень мегабайт чи навіть гігабайти інформації в смартфон чи з нього на ПК, така процедура може зайняти години.

 

Щоб такого не сталося, звертайте увагу на клас швидкості, зазначений на карті пам’яті. Для microSD/SDHC/SDXC це позначка U1 або U3. Відповідно перший варіант означає швидкість передачі 10 МБ/c, а другий — 30 МБ/c.

 

Ніякі додаткові параметри при виборі накопичувача не знадобляться. Хіба що порівняння виробників за відгуками.