Верховний Суд відклав розгляд касації на вирок Януковичу до осені

16:27, 16.08.2021
Верховний Суд відклав розгляд касації на вирок Януковичу до осені

Януковичу доведеться знову чекати на рішення суду.

Верховний суд відклав розгляд касаційних скарг на рішення судів двох інстанцій у справі про державну зраду експрезидента Віктора Януковича на 6 вересня.

 

Як інформує УМ, про це 16 серпня оголосив головуючий суддя Верховного Суду (ВС) Андрій Чистик.

 

«Суд постановив відкласти розгляд справи на 11:00 на 6 вересня», - сказав Чистик.

 

Під час цього засідання суд оголосив низку документів, серед яких — заява адвоката Юрія Рябовола, який був державним захисником Януковича під час розгляду справи про державну зраду у Оболонському райсуді, про те, що він не може брати участь у цьому засіданні, і лист від Офісу генпрокурора (ОГП).

 

У цьому листі, як зачитав один з суддів ВС, йшлося про те, що до ОГП раніше надійшов лист від адвоката Януковича Віталія Сердюка щодо “вжиття заходів з метою оформлення дозволу на в'їзд до РФ для забезпечення дистанційної участі Януковича у касаційному розгляді кримінального провадження”, і що питання, порушене у зверненні захисника експрезидента, не належить до повноважень органів прокуратури.

 

Суд долучив цей лист від ОГП до матеріалів справи.

 

Після цього Сердюк поінформував, що після минулого засідання захист експрезидента здійснив низку дій, які стосуються питання забезпечення участі Януковича у режимі відеоконференції у цій справі.

 

Зокрема, за словами юриста, для цього захист Януковича направив низку звернень як до українських правоохоронців, так і до правоохоронних і державних органів РФ.

 

Один з суддів Верховного Суду запитав Сердюка, чи може Янукович для зустрічі з ним виїхати на територію іншої держави. Захисник зі свого боку зазначив, що Янукович раніше отримав у РФ тимчасовий притулок, і що є певні юридичні складнощі щодо його виїзду з РФ.

 

За словами Сердюка, якщо особа виїжджає з РФ навіть на невеликий проміжок часу, то цей статус — щодо тимчасового притулку, - може бути втрачений, і потрібно буде заново проходити всі процедури і отримувати тимчасовий притулок. Адвокат поінформував, що захисту експрезидента необхідно зустрітися з клієнтом, а телефоном вони з Януковичем не спілкуються через “неможливість забезпечення конфіденційності спілкування”. Тобто спілкуються з ним лише особисто.

 

На запитання одного з суддів колегії ВС, що вони будуть пропонувати, якщо їм не вдасться зустрітися з клієнтом, адвокат Януковича зазначив, що захист експрезидента такий варіант не розглядає.

 

«Ми розглядаємо наразі лише 2 шляхи забезпечення відеоконференції. Перший шлях, по якому ми вже вирушили - це отримання спецдозволу для в'їзду до РФ і забезпечення, у тому числі і технічного, відеоконференції. Другий — це міжнародно-правова допомога», - поінформував Сердюк, зазначивши, що у другому випадку Мін’юст РФ мав би забезпечити у найкоротший термін виступ Януковича з Ростовського обласного суду.

 

За його словами, захисники експрезидента наразі пропрацьовують як основний перший з цих двох варіантів: «І ми рухаємося по цьому напрямку, ми бачимо результати».

 

За словами Сердюка, якщо РФ все ж таки відмовить адвокатам Януковича у перетині кордону, то залишиться 2 варіанти: або чекати закінчення карантину, який невідомо коли закінчиться, або розглянути будь-який інший варіант щодо виїзду у іншу країну і самого експрезидента, і його адвокатів для забезпечення відеоконференції.

 

Тож захисники Януковича заявили клопотання щодо відкладення розгляду цієї справи до отримання рішення уряду РФ щодо питань можливості перетину захисниками експризедента російсько-українського кордону у період карантинних обмежень. Юристи висловили думку, що для вирішення цього питання має вистачити одного-двох місяців.

 

Суд відклав розгляд справи на 6 вересня.

 

Нагадаємо, що 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно засудив експрезидента Віктора Януковича до 13 років ув'язнення за державну зраду та пособництво у веденні агресивної війни.

 

Водночас Януковича визнали невинним за обвинуваченням у порушенні територіальної цілісності України.

 

Суд також постановив стягнути з Януковича на користь держави процесуальні витрати за проведення судових експертиз у сумі 98 561, 20 грн та залишити без зміни накладений у межах провадження арешт на майно.

 

Згідно з вироком суду, строк відбування покарання Януковичу буде відраховуватися з часу його затримання.

 

Захист Януковича подав апеляції на вирок у справі щодо держзради.

 

2 жовтня 2020 року Апеляційний суд залишив без змін вирок Януковичу у справі про держзраду.