Журналіст Олександр Кужельний побитий активістами Нацкорпусу, фото

06:15, 15.08.2021
Журналіст Олександр Кужельний побитий активістами Нацкорпусу, фото

Олександр Кужельний після побиття одразу звернувся до поліції. (Коллаж видання "Букви")

Молодики, які брали участь в акції Нацкорпусу «Зупинимо капітуляцію» 14 серпня, після її завершення побили фотокореспондента видання «Букви» Олександра Кужельного, який їх знімав.

 

Нападникам здалося, що журналіст належить до табору їхніх опонентів з руху «Антифа».

 

Керівництво Нацкорпусу перепросило у журналіста за напад і запевнило, що покарало молодиків. Втім, поліція відкрила кримінальне провадження за фактом побиття.

 

А прокуратура взяла розслідування інциденту під свій контроль.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють видання «Букви», Нацкорпус і поліція Києва.

 

За даними видання «Букви», після завершення акції на Банковій Кужельного наздогнала група осіб, які агресивно вимагали у журналіста видалити фотографії.

 

Пояснення фотокора, що він журналіст і виконує свої обов’язки не вгамувало молодиків і вони нецензурно лаючись повалили його на землю та почали бити ногами лежачого.

 

Згодом "Національний корпус" заявив, що нападники начебто вже "понесли покарання", а також перепросили у журналіста.

 

"На даний момент нападники уже понесли покарання та принесли вибачення Олександру. Наш рух засуджує будь-які прояви насильства щодо представників ЗМІ. Просимо вибачення за цей інцидент в Олександра, адже це відбулось на нашому заході, а отже ми за нього і відповідаємо", - наголосили у Нацкорпусі.

 

 

Але не назвали імен нападників та не уточнили, чи є вони членами Нацкорпусу. Але опубліковали спільне фото Кужельного та лідера Нацкорпусу Андрія Білецького.

 

Перед тим журналіст Кужельний звернувся до Печерського управління поліції столиці.

 

Тож за фактом заподіяння тілесних ушкоджень кореспонденту у зв’язку із здійсненням ним професійної діяльності вже відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345-1 КК України (погроза або насильство щодо журналіста).

 

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснює Печерська окружна прокуратура.

 

Санкція статті передбачає до п’яти років позбавлення волі. Наразі поліцейські встановлюють осіб зловмисників.

 

 

Також поліція відкрила кримінальне провадження за фактом нанесення тілесних ушкоджень співробітникам поліції під час сутичок з активістами Нацкорпусу на Банковій.

 

Як повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, «винні особи будуть притягнені до відповідальності, встановленої Законом».

 

Він нагадав, що для забезпечення безпеки як мітингувальників, так і правоохоронців ухвалили рішення проводити поверхневу перевірку на предмет відсутності зброї, вибухових пристроїв, легкозаймистих речовин тощо.

 

«Однак мітингарі відмовилися проходити таку перевірку, і замість того, щоб виконати законні вимоги поліції, почали проривати кордони правоохоронців, в результаті чого 8 правоохоронців отримали травми та опіки», - наголосив керівник МВС.

 

За його словами, кожен, хто пройшов би поверхневу перевірку, був би допущений до площі перед Офісом Президента.

 

Як повідомляла «УМ», внаслідок сутички 7 поліцейських отримали опіки очей, декілька нацгвардійців отримали травми.