Литва заявляє про стабілізацію ситуації з мігрантами на кордоні з Білоруссю

16:00, 14.08.2021
Литва заявляє про стабілізацію ситуації з мігрантами на кордоні з Білоруссю

Міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте. (Фото МВС Литви)

Міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте заявляє про стабілізацію ситуації з напливом мігрантів на кордоні Білорусі та Литви.

 

Як передає УМ, про це пані Білотайте заявила на пресконференції у Вільнюсі.

 

"Ситуація стабілізувалася, але ми не можемо розслаблятися, треба бути готовими до різних сценаріїв", – сказала очільниця литовського МВС.

 

За її словами, цього тижня у країну не впустили майже 200 нелегальних мігрантів, а з 2 серпня, коли було ухвалено рішення повертати їх назад у Білорусь, – 1340 осіб.

 

"Рішення, ухвалене 2 серпня, дало плоди", – зазначила пані Агне. І уточнила, що 44 мігрантів за цей період пустили в країну з гуманітарних причин.

 

Міграційній службі Литви надійшло 1,5 тис. запитів про надання притулку від нелегальних мігрантів, які прибули у країну з Білорусі, поки жодного не задовольнили.

 

Перший нелегал з Іраку полетів додому увечері 12 серпня, підкреслили у правоохоронному відомстві. Влада Литви купила йому квиток і виплатила допомогу €300. За словами Білотайте, добровільно виїхати з Литви погодилося 14 мігрантів.

 

За даними МВС Литви станом на сьогодні, на кордоні з Білоруссю цьогоріч литовські прикордонники затримали 4115 мігрантів. Більшість із них – іракці, є також громадяни Конго, Камеруну, Сирії, Ірану. Нелегальних мігрантів у Литві розміщують у наметовому таборі.

 

У Литві вважають, що Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, навмисно послабив контроль над кордоном зі свого боку, а прикордонники Білорусі ще й інструктують нелегалів на кордоні.

 

Як повідомляла «УМ», у зв'язку зі зростанням напливу нелегальних мігрантів уряд Литви 2 липня оголосив надзвичайну ситуацію. 13 липня литовський Сейм офіційно визнав наплив мігрантів із Білорусі гібридною агресією, а 3 серпня Литва почала повертати в Білорусь нелегалів.

 

Через наплив мігрантів на початку серпня Служба охорони держкордону Литви заявила про плани побудувати на кордоні з Білоруссю сітчастий чотириметровий паркан із колючим дротом завдовжки 508 км. Його спорудження обійдеться у більше ніж €150 млн. Залежно від фінансування будівництво паркану може тривати до трьох років.