Лідер КНР відвідав Тибет вперше за 30 років

14:23, 24.07.2021
Лідер КНР відвідав Тибет вперше за 30 років

Лідер Китаю Сі Цзіньпін у Тибеті. (Фото Scmp)

Лідер Китаю Сі Цзіньпін здійснив офіційний візит у політично неспокійний регіон Тибету, де він перебував з 21 до 23 липня.

 

Це перший візит глави Китаю за останні 30 років.  При цьому, державні ЗМІ КНР повідомили про візит Сі Цзіньпіня вже після його завершення.

 

Як передає Україна молода, про це пишуть світові ЗМІ в суботу.

 

Зокрема, державна телекомпанія CCTV опублікувала кадри, на яких Сі виходить з літака і вітає натовп у національних костюмах.

 

Спочатку глава Китайської народної республіки прибув на південний схід країни, а потім залізницею відправився у столицю автономної області Тибету Лхасу. Там він відвідав палац Потала — традиційний будинок духовного лідера Далай-лами.

 

Державні ЗМІ Китаю заявили, що Сі знайшов час, щоб дізнатися про роботу, що проводиться з етнічних та релігійних питань, і про роботу, що проводиться для захисту тибетської культури.

 

Перед візитом глави КНР правозахисна група International Campaign for Tibet повідомляла про «незвичайні дії» у місті та спостереження за людьми.

 

Останній раз Сі відвідував регіон Тибету 10 років тому, втім  оді він не був лідером країни, а обіймав посаду віцепрезидента.

 

Останнім китайським лідером, який офіційно відвідав Тибет у 1990 році, був Цзян Цземінь.

 

Тибет — це автономний район на південному заході Китаю. Він має власний Народний уряд і Народний конгрес, але контролює їх Комуністична партія.

 

Тибет отримав незалежність у 1912 році, проте у 1951-му Китай відновив своє правління. Автономію Тибет отримав у 1965 році. КНР заявляє, що бореться з бідністю та підтримує місцеву культуру, але разом з тим бореться і з впливом буддизму в регіоні.

 

Багато тибетців у вигнанні звинувачують Пекін у релігійних репресіях і руйнуванні їхньої культури. Через це тема Тибету є дуже чутливою для Пекіну — уряд відкидає звинувачення і заявляє, що Тибет значно розвинувся під його владою.

 

У вересні 2020 року американська організація Jamestown Foundation опублікувала доповідь про те, що Китай створює мілітаризовані «табори перевиховання» для тибетських селян

 

Також нагадаємо, Великобританія і Сполучені Штати ввели санкції проти китайських чиновників і організацій за порушення прав людини проти переважно мусульманської уйгурської меншини в Сіньцзяні.