Ухвалено законопроєкти Зеленського про нацспротив та збільшення чисельності ЗСУ

13:44, 16.07.2021
Ухвалено законопроєкти Зеленського про нацспротив та збільшення чисельності ЗСУ

Зміцнення обороноздатності нашої держави наразі конче необхідне

Верховна Рада у другому читанні та в цілому схвалила законопроєкти президента Володимира Зеленського про національний спротив та збільшення чисельності Збройних сил.

 

Як інформує УМ, про це 16 липня повідомили у пресслужбі ВРУ.

 

За законопроєкт №5557 проголосували 313 нардепів, а за №5558 — 312.

 

Закон про національний спротив регулює питання розвитку територіальної оборони, організації опору на окупованій території під час відсічі агресії та відповідної підготовки громадян.

 

Згідно із документом, тероборона буде складатися з двох компонентів: військового (бригади тероборони у складі ЗСУ) і добровольчого, який буде включати добровольчі підрозділи територіальних громад.

 

Сили територіальної оборони Збройних сил будуть складатися з командування, регіональних управлінь та бригад тероборони.

 

Бригади будуть формуватися в кожній зоні територіальної оборони (області) і додатково в кожному місті з чисельністю населення понад 900 тисяч жителів. Батальйони бригад — в кожному районі тероборони (адміністративному районі) і додатково в обласних центрах.

 

Другий законопроєкт на тлі створення Сил територіальної оборони збільшиь чисельність ЗСУ на 15 тисяч осіб (до 261 тисяч), зокрема військовослужбовців — на 11 тисяч (до 215 тисяч). На одну тисячу осіб збільшиться чисельність Сил спеціальних операцій для створення опору.

 

У мирний час в Силах тероборони служитимуть контрактники й офіцери-призовники, а в особливий період — військовозобовʼязані та резервісти. Добровольчі формування теж можуть служити в цих силах.

 

Нагадаємо, що в першому читанні ці документи Рада схвалила наприкінці червня. Тоді за них також проголосували понад 300 нардепів.

 

У березні Рада прийняла закон про призов резервістів. Документ передбачає призов протягом доби на військову службу в «особливий період» резервістів першої черги, тобто тих, хто вже відслужив строкову службу або був мобілізований (на строк не більше ніж 6 місяців). Також він передбачає низку нововведень.