Берегова охорона Туреччини стріляла по поліційському катеру Кіпру

12:54, 16.07.2021
Берегова охорона Туреччини стріляла по поліційському катеру Кіпру

Притулок для риболовлі в Като-Піргос

Берегова охорона Туреччини обстріляла катер морської поліції Кіпру поблизу Като Піргос Тілліріас.

 

Як інформує УМ, про це 16 липня повідомило Cyprus Mail.

 

Як пише видання, інцидент стався рано вранці у четвер під час чергового патрулювання морської поліції для перевірки нелегальних іммігрантів, що прибувають з Туреччини.

 

За даними поліції, невеликий тримісний човен помітив судно берегової охорони Туреччини приблизно за 20 км від порту Като Піргос Тілліріас.

 

Після цього човен почав прямувати до рибальського притулку Тілліріас, однак турецька берегова охорона почала переслідувати його та здійснила у його бік чотири попереджувальні постріли.

 

Поліція повідомила про інцидент міністерству закордонних справ.

 

Президент ради громади Като Піргос Нікос Клеантус повторив свої давні прохання щодо посилення патрулювання та перевірок як на морі, так і на суші.

 

Він наголосив, що не можна, щоб портові та морські управління району були обладнані лише одним невеликим човном.

 

За словами Клеантуса, «серйозна провокація турецької берегової охорони є частиною захисту, яку вона дає торговцям нелегальними іммігрантами, які останнім часом дуже часто виходять у район Тілліріас».

 

Нагадаємо¸ що в Туреччини та члена ЄС Греції існують розбіжності в питанні видобутку нафти та газу на морському шельфі неподалік Кіпру. Греція та ЄС неодноразово заявляли, що Туреччина незаконно здійснює буріння в цій зоні. Анкара наполягає, що ці води в межах її виключної економічної зони. Така суперечлива позиція призвела до зростання напруги в регіоні із залученням військово-морських кораблів Туреччини та Греції.

 

Раніше, 6 листопада 2020 року, Європейський Союз оголосив про рішення продовжити на рік, до 12 листопада 2021 року, режим санкцій проти фізичних осіб та установ у зв’язку з проведенням Туреччиною «незаконних» дій з буріння у Східному Середземномор’ї.

 

Острів Кіпр розділений із 1974 року, коли у липні турецькі війська зайняли близько 37% його території. Це стало причиною поділу острова на дві відособлені частини, такий стан зберігається дотепер.