У США вперше відзначили День звільнення від рабства

10:57, 20.06.2021
У США вперше відзначили День звільнення від рабства

Джо Байден і лідери афроамериканської спільноти під час церемонії з нагоди Дня звільнення рабів (Juneteenth).

Американці вперше у своїй історії на федеральному рівні відзначили День звільнення від рабства напередодні, 19 червня.

 

Зокрема, президент Джо Байден і віцепрезидентка Камала Харріс, ще у четвер підписали закон про День національної незалежності 19 червня, відповідно до якого цей день оголошено федеральним святом, що знаменує завершення епохи рабства у США.

 

Про це інформує Україна молода з посиланням на американські ЗМІ в неділю.

 

Законопроєкт був одностайно ухвалений Сенатом, у Палаті представників проти нього проголосували 14 республіканців.

 

За словами Байдена, День національної незалежності допоможе подолати багатовікове розділення, встановити расову справедливість.

 

«Великі нації не ігнорують свої найболючіші моменти, вони приймають їх. Згадуючи ті моменти, ми починаємо зцілюватися і ставати сильнішими», - сказав господар Білого дому.

 

Зауважимо, що цього дня 1865 року генерал війська Конфедерації Гордон Грейнджер оголосив у Галвестоні штату Техас наказ про те, що всі техаські раби стають вільними.

 

Прокламацію про звільнення, яка офіційно заборонила рабство, президент Авраам Лінкольн підписав ще за два з половиною роки до того. Проте у віддалених штатах вона не виконувалася. 20 червня у Галвестоні після приходу військ Конфедерації всім було повідомлено про чинність прокламації.

 

«Оголосивши 19 червня федеральним святом, ми визнаємо гріхи минулого, боремося з ними, вчимося й засвоюємо уроки. Це буде єдине загальнонаціональне свято, яке визнає жахливу спадщину рабства, а також благородну істину про те, що ніхто з нас не вільний, поки ми всі не звільнимося», - сказав лідер більшості Сенату Чак Шумер із Нью-Йорка.

 

«Цей день нагадуватиме про ганебну пляму рабства і жахливі наслідки цього суспільного інституту, допоможе винести уроки з історії, яку ми зобов'язані розповідати дітям, а також подолати ту відстань, яку ще належить пройти», заявив Байден.

 

 

«Великі нації не ігнорують свої найболючіші моменти, вони мають з цього науку», - вказав президент США, виступаючи на урочистій церемонії, в якій також брали участь близько 80 членів Конгресу, лідери афроамериканської спільноти, а також 94-річна активістка Опал Лі, яка протягом десятиліть боролася за те, щоб День звільнення рабів (Juneteenth) отримав статус федерального свята.