Україна перейшла в нову кліматичну зону

13:18, 18.06.2021
Україна перейшла в нову кліматичну зону

Україна віддаляється від зони лісо-степу

Через кліматичні зміни Україна переходить у зону надвисоких температур і погодних катаклізмів.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

 


Як зазначають у відомстві з посиланням на науковців, уже протягом найближчих 30–40 років великим територіям країни загрожує опустелювання.



«Деградація земель та опустелювання – одні з найбільших загроз для сталого розвитку людства. Вони призводять до серйозних проблем – зміни клімату, втрати біорізноманіття, нестачі води, поширення бідності, голоду та масових міграцій населення», – ідеться в повідомленні.



Україна – на дев'ятому місці у світі за площею орних земель, які займають майже 33 млн га.

 

Більше ніж 60% орних земель в Україні покрито чорноземами.



Водночас, за даними Мінприроди, країна зіткнулася з низкою проблем.

 

Зокрема, розорювання земель України є одним із найвищих у світі і становить трохи більше ніж 54% території.

 

Це призводить до значного розвитку деградаційних процесів.

 


Згубного впливу водної ерозії зазнають 13 млн га сільськогосподарських угідь; більше ніж 6 млн га земель систематично зазнають вітрової ерозії; близько  20 млн га охоплено пиловими бурями.

 


Міністр охорони довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський зазначив, що для країни боротьба з опустелюванням і деградацією земель є одним із пріоритетних напрямів державної екологічної політики.



Для цього затверджено національний план дій із боротьби з деградацією земель і опустелюванням до 2025 року, а також створено координаційну раду з боротьби з деградацією земель і опустелюванням.



«Наша держава приєдналася до процесу встановлення та реалізації добровільних національних завдань щодо досягнення нейтрального рівня деградації земель. Така робота проводиться в рамках впровадження цілей сталого розвитку та Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням. Аби досягти нейтрального рівня деградації земель, маємо втілювати заходи зі стабілізації підвищення вмісту гумусу у ґрунтах», – заявив Абрамовський.