В Україну із сирійського табору біженців повернулася жінка і семеро дітей

09:52, 16.06.2021
В Україну із сирійського табору біженців повернулася жінка і семеро дітей

Евакуйована із Сирії сім'я

Українці кілька років провели в таборах для біженців закритого типу на північному сході Сирії в жахливих нелюдських умовах.


З табору біженців у Сирії на Батьківщину прибули жінка і семеро дітей.

 

Як інформує УМ, про це про це повідомила перший заступник Міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

 

«У грудні минулого року зустрічали двох наших громадянок і 7 їхніх дітей. Вони досі адаптуються до вільного життя, і вдячна тим, хто консолідувався, щоб їм у цьому допомогти«, - йдеться в повідомленні.


Джапарова запевнила, що Міністерство закордонних справ України спільно з іншими профільними відомствами продовжує роботу над тим, щоб незабаром зустріти всіх українських жінок і дітей, які досі залишаються в таборах біженців.


У січні президент України Володимир Зеленський повідомив, що додому повернулися українські громадяни з Сирії - це жінки з дітьми. Кілька років їх утримували в таборах для переміщених осіб.


В евакуації українців брали участь фахівці Головного управління розвідки України та Міністерства закордонних справ за підтримки влади Іракського Курдистану, яка організувала транзитний коридор через Ірак.
 

По поверненню  сімʼї відновлять документи.

 

Мати пройде перевірку правоохоронних органів.


Представник управління розвідки Вадим Скібіцький заявив, що це другий етап евакуації громадян України з Сирії на батьківщину.


«Cкладна безпекова ситуація на території Сирії не дозволяє здійснювати евакуацію великих груп людей. Через це ми зосередити наші зусилля на таборі «Родж». Вдалося домовитись про повернення в Україну однієї родини. Хоча і це було нелегко, враховуючи обмеження, пов’язані з пандемією Covid-19», – зазначив Скібіцький.

 

Після повернення  з Сирії двох кримських татарок та сімох дітей 31 грудня 2020 року Українав  СБУ заявляли, що «перевірили громадян, утримуваних у Сирії, на наявність можливих зв’язків з учасниками міжнародної терористичної організації «Ісламська держава».

 

За результатами тривалих перевірок контррозвідка Служби безпеки тоді вказала, що не виявила «фактів причетності зазначених українських громадян до терористичної діяльності».


У квітні правозахисна організація Human Rights Watch повідомляла, що сирійська регіональна влада незаконно утримує близько 40 українських жінок і дітей у таборах для біженців.

 

За оцінками активістів, громадянки України входять до 43 тисяч іноземців, яких сирійська влада утримує за підозрою у зв’язках з екстремістським угрупованням «Ісламська держава».

 

За даними правозахисників, щодо жодної з утримуваних жінок не висунули обвинувачень у будь-якому злочині.

 

За даними організації, Україна – одна з 58 країн, серед яких також Франція, Німеччина, Росія, чиї громадяни утримуються у Сирії, Іраку, Лівії та Туреччині за підозрою у зв’язках з екстремістським угрупованням «Ісламська держава».



До слова, понад сто українських громадян будуть евакуйовані із Сектору Гази після того, як українські дипломати опрацюють найбільш безпечні маршрути для їх евакуації.