Знято обмеження на поїздки в ЄС для власників COVID-сертифікатів

17:01, 14.06.2021
Знято обмеження на поїздки в ЄС для власників COVID-сертифікатів

Отримай ковідний сертифікат - і подорожуй до ЄС

Європейська рада 14 червня зняла коронавірусні обмеження на подорожі для іноземців, які мають COVID-сертифікати. Вони зможуть не проходити додаткове тестування на коронавірус і самоізоляцію.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в заяві Європейської Ради.

 

Власники сертифікатів вакцинації, які відповідають правилам ЄС, звільняються від самоізоляції, якщо вони повністю провакциновані препаратом, який схвалив європейський регулятор. Після отримання другої дози препарату має пройти щонайменше 14 днів.

 

Ті, хто одужав від коронавірусу, мають надати сертифікат, що підтверджує, що з моменту отримання позитивного результату тесту пройшло менше ніж 180 днів. У цьому випадку вони теж звільняються від самоізоляції.

 

Неповнолітні не повинні проходити карантин, якщо це не вимагається від того, з ким вони приїхали (наприклад, якщо дорослі провакциновані або одужали).

 

Європейська рада радить країнам ЄС слідкувати за двома критеріями щодо інших країн: вакцинація та поширеність коронавірусу. Країни поділили на чотири зони: «зелена», «помаранчева», «червона» і «темно-червона». Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що станом на 14 червня країна перебуває у «зеленій» зоні.

 

У свою чергу міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко заявив, що зниження рівня захворюваності на коронавірус в Україні вже цього літа дозволить відкрити кордони Євросоюзу для українських туристів.

 

Із 15 червня у країнах Європейського Союзу діятимуть санітарні сертифікати, що містять інформацію про щеплення, результати ПЛР-тестів та інші дані для полегшення подорожей під час пандемії коронавірусу.

 

Зауважимо, що Україна домовилася з Європейською комісією зробити сумісними український та європейський цифрові сертифікати про імунітет від COVID-19. При цьому Міністерство охорони здоровʼя заявило про готовність вже зараз видавати міжнародне свідоцтво про вакцинацію в паперовій формі громадянам, які отримали дві дози вакцини від коронавірусу.